Το γεφύρι της Κλειδωνιαβίστας

Στο τέλος της χαράδρας του ποταμού Βοϊδομάτη, όταν αυτός συναντά τον κάμπο της Κονίτσης, ανάμεσα στο πλούσιο πλατανόδασος της περιοχής βρίσκεται το «γεφύρι της Κλειδωνιαβίστας».
Είναι επίσης γνωστό ως «γεφύρι της Κλειδωνιάς» αλλά και ως «γεφύρι του Βοϊδομάτη».

Στο σημείο αυτό του ποταμού, προϋπήρχε από τους βυζαντινούς χρόνους μια παλιότερη γέφυρα η οποία είχε συνδεθεί μ’ ένα φονικό επεισόδιο που έγινε εκεί μεταξύ δυο οικογενειών της περιοχής και είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί ένα ολόκληρο χωριό.

Με τον καιρό το παλιό αυτό γεφύρι καταστράφηκε και το 1844 χάρη σε χορηγία κάποιου Μπεζέργιαννη, επιχειρήθηκε να κτιστεί στη περιοχή ένα νέο γεφύρι.
Όμως η νέα αυτή κατασκευή δεν είχε τύχη και έτσι γρήγορα κατέρρευσε.
Τελικά η λύση δόθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1853.
Την χρονιά εκείνη η Μπαλζίκ Χανούμ, σύζυγος του Μακήλ Πασά, διέθεσε τα απαιτούμενα χρήματα (37.000 γρόσια) και κατασκευάστηκε στη περιοχή ένα νέο, θαυμάσιο, μονότοξο, πέτρινο γεφύρι με άνοιγμα περίπου 20 μέτρων και ύψος που ξεπερνά τα 9 μέτρα.
Στο πλαϊνά του πετρόκτιστου καταστρώματος του υπάρχει χαμηλό προστατευτικό στηθαίο.
Στη βάση που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού διακρίνεται μια τετράγωνη εσοχή. Εκεί λέγεται ότι παλιότερα ήταν τοποθετημένη η εικόνα κάποιου Αγίου, προστάτη του γεφυριού.

Από τότε, τα μέσα του 19ου αιώνα ως και σήμερα το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιαβίστας παραμένει λειτουργικό και κοσμεί με την παρουσία του τη περιοχή.
Αποτελεί συνήθη τουριστικό προορισμό και δίπλα από αυτό αρχίζει ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια, που περνά παράλληλα από τις όχθες του ποταμού και διασχίζει κατά μήκος τη χαράδρα του.
Είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ήπειρο.