Άγιος Νικόλαος Δολού

Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της Ηπείρου. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και βρίσκεται στο χωριό Δολό Πωγωνίου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου κτίσθηκε το 1812 και ο ρυθμός του ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Το πετρόκτιστο πανέμορφο καμπαναριό του κατασκευάστηκε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1830. Κατασκευαστής του ο αρχιμάστορας Πασχάλης Ζούνης με καταγωγή από τη γειτονική Πωγωνιανή. Το 1870 όπως αναφέρει η εντοιχισμένη πλακέτα έγινε η διαρρύθμιση των παραθύρων της.

Οι καλαίσθητοι εξωτερικοί χώροι του κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Για το σκοπό αυτό, το 1910 δόθηκε θεατρική παράσταση στο χωριό, τα έσοδα της οποίας συγκεντρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του χοροστασίου.

Αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο του ναού, οι οποίες όμως λειτουργούν αρμονικά. Συντελούν έτσι στη πληρέστερη ανάδειξη του σπουδαίου αυτού θρησκευτικού μνημείου που σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε και να το θαυμάσετε από κοντά.