Οξιά Μονοδενδρίου – Στούρος

Η σύντομη αυτή ορειβατική διαδρομή που το μεγαλύτερο μέρος της είναι πάνω σε χωματόδρομο ξεκινάει λίγο πριν φτάσουμε στην περιοχή «Οξιά» Μονοδενδρίου και καταλήγει στον «Στούρο». Ο «Στούρος», που η ονομασία του προέρχεται από το βλάχικο sturi (στύλος) και δόθηκε στην περιοχή εξαιτίας των πέτρινων οροσήμων που χρησιμοποιούνταν για να χωρίζουν ιδιωτικά αλλά και κοινοτικά όρια, λέγεται η ψηλότερη κορυφή (1622 μ.) του δυτικού τμήματος της Τύμφης, του κομματιού αυτού δηλαδή που η χαράδρα του Βίκου χωρίζει από το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βουνού.

stouros1

Αφετηρία της διαδρομής μας αυτής όπως είπαμε είναι η «Οξιά» Μονοδενρίου που βρίσκεται έξω από το χωριό Μονοδένδρι Ζαγορίου (απέχει περίπου 6-7 χλμ.). Εκεί, λίγα μόλις μέτρα πριν φτάσουμε στο σημείο όπου βλέπουμε την καταπληκτική θέα της χαράδρας του Βίκου, συναντάμε έναν χωματόδρομο που ανηφορίζει προς την κορυφή του βουνού. Ο χωματόδρομος αυτός μετά από ομαλή ανηφορική πεζοπορία 1 ½  ως 2 ωρών καταλήγει ακριβώς κάτω από την κορυφή του «Στούρου», λίγα μόλις μέτρα πριν το ψηλότερο σημείο.

Αξίζει κάποιος που θα φτάσει στην περιοχή, εκτός από την ψηλότερη κορυφή, να επισκεφτεί και τις γειτονικές σχεδόν ισοϋψείς της κορυφές, και ν’ απολαύσει την θέα προς τα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου (Πάπιγκο, Αρίστη, Βιτσικό κ.α) που απλώνονται κάτω από τα πόδια του αλλά και την όμορφη θέα της χαράδρας του Βίκο κοιτώντας την από τις πιο ψηλές πλαγιές της.

 

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Μάρτιο του 2015