Ανάβαση στην Τραπεζίτσα

Η ανάβαση στην Τραπεζίτσα είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορεί να κάνει ένας φυσιολάτρης στη περιοχή της Ηπείρου. Μια πορεία 3 ως 3 ½ ωρών που το μεγαλύτερο μέρος της περνάει μέσα από ένα από τα ωραιότερα πευκοδάση της πατρίδος μας, οδηγεί προς τη βραχώδη κορυφή του βουνού, με την καταπληκτική θέα.

trapezitsa

Η διαδρομή αρχίζει λίγο έξω από την Κόνιτσα. Αρχικά ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο που ξεκινάει από την όμορφη κωμόπολη της Ηπείρου και ανηφορίζει προς τα χωριά της «λάκκας του Αώου» (Ελεύθερο, Παλιοσέλι κ.α.).
Στα πρώτα χιλιόμετρα και αμέσως μετά την εκκλησία της Παναγίας, υπάρχει το ύψωμα του προφήτη Ηλία όπου και ένα περιφραγμένο γηπεδάκι στην αριστερή πλευρά του δρόμου.
Από εκεί, αλλά από την απέναντι (δεξιά) πλευρά του επαρχιακού δρόμου αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στη κορυφή της Τραπεζίτας.
Αν και το ξεκίνημα της πορείας μας γίνεται από έναν χώρο όπου υπάρχει χαμηλή βλάστηση, πολύ γρήγορα το μονοπάτι μας μπαίνει στο πλούσιο δάσος της περιοχής.
Η ανηφορική μας πορεία γίνεται πλέον μέσα στο πυκνό δάσος το οποίο και μας συνοδεύει ως τη βραχώδη κορυφή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2022 μέτρα.
Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς τον Σμόλικα και την Τύμφη, τη λακκιά του Αώου αλλά και αυτή του Σαραντάπορου με τα Μαστοροχώρια του.
Και αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μας φτάνει ως τα βουνά της Θεσσαλίας.

Η διαδρομή σε όλο το μήκος της έχει επαρκέστατη σήμανση και το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ιδιαίτερα εμφανές.
Μόνο στο τελευταίο στάδιο, φτάνοντας κοντά στη κορυφή του βουνού, το μονοπάτι γίνεται ασαφή. Όμως και εκεί χάρη στη πολύ καλή σήμανση η ανάβαση μας διευκολύνεται κατά πολύ.
Κατά τη διάρκεια της πορείας μας συναντάμε και δυο διακλαδώσεις. Και στις δυο ακολουθούμε την αριστερή κατεύθυνση όπως άλλωστε μας υποδεικνύει και η σχετική σήμανση που υπάρχει στα δυο σημεία.
Η πρώτη διασταύρωση οδηγεί προς τα «Αημηνάδια» και η δεύτερη που βρίσκεται πιο ψηλά προς την άλλη κορυφή του βουνού, το «Ροϊδοβούνι» (1977 μ.).
Περνάμε επίσης και από τη «λακκιά Γόνη» (υπάρχει σχετική πινακίδα) όπου σύμφωνα με όσα γράφει στο 3τομό έργο του «Στα Ελληνικά Βουνά» ο Κώστας Τσίπηρας, πήρε την ονομασία της από την άτυχη Αντιγόνη Πρίτζα, που στο σημείο αυτό την σκότωσε ο άντρας της!

Σε τρία-τέσσερα σημεία της διαδρομής μας (πχ. περιοχή «Ασπροχώματα») συναντάμε τμήματα όπου το μονοπάτι έχει υποστεί φθορές από την έντονη διάβρωση της περιοχής. Όμως και σ’ αυτά τα σημεία, υπάρχουν περάσματα τα οποία και υποδεικνύουν σχετικές σημάνσεις και σημάδια.

Η διαδρομή έγινε τον Νοέμβριο του 2012

Advertisement