Ελληνικό – Γέφυρα Λυσιάς

Στόχος αυτής  της σύντομης και σχετικά εύκολης διαδρομής μας ήταν η επίσκεψη στην γέφυρα «Λυσιάς», μια εντυπωσιακή συρμάτινη πεζογέφυρα, που γεφυρώνει τον Άραχθο, στο πέρασμα του μέσα από μια όμορφη χαράδρα (Κοροβεσίου). Η θαυμάσια αυτή γεφύρωση βρίσκεται κάτω από το χωριό Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι) Ιωαννίνων (υψ. 740 μ.).

Από το κέντρο του χωριού ακολουθούμε τον δρόμο που περνάει μπροστά από το μουσείο του Παπαγιάννη και αρχίζει να κατηφορίζει προς την χαράδρα.

Ακολουθούμε σε όλο το μήκος του τον κύριο χωματόδρομο, αγνοώντας 1-2 διακλαδώσεις του που κατηφορίζουν στα δεξιά του. Στα σημεία αυτά διακρίνουμε και κάποια παλιότερη σήμανση (του ΕΟΣ Ιωαννίνων) που μας υποδεικνύει την σωστή επιλογή.

Περίπου 3 χιλιόμετρα πεζοπορίας χρειάζονται για να φτάσουμε στο τέλος του χωματόδρομου. Στο σημείο αυτό βλέπουμε ότι ξεκινάει ένα παλιό μονοπάτι, το οποίο και ακολουθούμε. Αυτό, πολύ πιο απότομα πλέον, αρχίζει την κατηφορική του πορεία προς την ποταμιά. Έχοντας περπατήσει 15 με 20 λεπτά στο μονοπάτι, η διαδρομή μας διακλαδώνεται. Ο αριστερός της κλάδος, όπως μας υποδεικνύει και η σχετική πινακίδα που είναι τοποθετημένη στο σημείο, ανηφορίζει προς την μονή της Τσούκας. Ρωτώντας μάθαμε ότι στο κομμάτι αυτό του μονοπατιού (προς την Τσούκα), σε κάποιο σημείο του υπάρχει πρόβλημα κατολίσθησης, γι΄ αυτό και η διάβαση του είναι πλέον πολύ δύσκολη. Εμάς όμως ο δρόμος μας είναι άλλος, όποτε συνεχίζουμε την πορεία μας προς την γέφυρα. Στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την περασιά που κατηφορίζει.

Το παλιό αυτό μονοπάτι σε όλο του το μήκος είναι σχετικά ευδιάκριτο και έχει και εδώ αραιή, αλλά σχετικά επαρκή σήμανση.  Να σημειώσουμε ότι όπως μας μεταφέρθηκε από κατοίκους του χωριού (Ελληνικό), σύντομα, όλο το μήκος της διαδρομής αυτής  θα καθαριστεί και θα γίνει νέα σήμανση, ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να μπορεί πιο εύκολα να τη διασχίσει.

Χρειάστηκε να διανύσουμε μια συνολική απόσταση περίπου 1,8 χλμ στο μονοπάτι, έως ότου αυτό μας οδηγήσει στην ποταμιά του Αράχθου. Εκεί βρίσκεται και μας εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή που την αντικρίσαμε, η παλιά συρμάτινη κρεμαστή γεφύρωση, που είναι και ο προορισμός αυτής μας της διαδρομής. 

Η γέφυρα «Λυσιάς» (υψόμετρο περίπου 330μ.), έχει μήκος κοντά στα 70 μέτρα και η ασυνήθιστη κατασκευή της αρχικά μας «προβληματίζει».  Όμως πολύ γρήγορα οι όποιοι δισταγμοί φεύγουν και το πέρασμα της ιδιαίτερης αυτής γέφυρας γίνεται απολαυστικό.

Το όλο μήκος της πεζοπορικής μας διαδρομής, από το χωριό Ελληνικό έως και την γέφυρα «Λυσιάς» ήταν περίπου 4,7 χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτήθηκε για να δυνηθεί ήταν 1 ώρα και 40 λεπτά.

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Μάρτιο του 2022

………………………….

………………………….

………………………….

………………………….

Advertisement