Καπέσοβο – Γραδίστα – Καπέσοβο

Μια από τις πιο ευχάριστες, εύκολες και σύντομες πεζοπορικές πορείες στο κεντρικό Ζαγόρι. Ο γύρος της Γραδίστας είναι μια διαδρομή προσιτή σε όλους που δίνει την ευκαιρία στον πεζοπόρο να διασχίσει έναν όμορφο χώρο και να απολαύσει από αρκετά σημεία την μαγευτική θέα προς την γύρω περιοχή.

Η διαδρομή αυτή έχει ως αφετηρία αλλά και τερματισμό το χωριό Καπέσοβο. Στην ουσία πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή που διασχίζει την Γραδίστα, ένα φυσικό οχυρό (Γραδίστα στα σλάβικα σημαίνει φρούριο), στην άκρη του οποίου είναι κτισμένο το Καπέσοβο (υψόμετρο περίπου 1100μ.).

Εντός του παραδοσιακού και ιστορικού αυτού χωριού του Ζαγορίου βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Υπάρχει σχετική σήμανση που μας το υποδεικνύει, η ταμπέλα της οποία μας δίνει και κάποιες πληροφορίες για την διαδρομή μας.

 Ακολουθούμε το μονοπάτι, με την πορεία μας αρχικά να περνάει από τα καλοσυντηρημένα καλντερίμια του χωριού που φιδωτά απλώνονται ανάμεσα στα όμορφα λιθόκτιστα σπίτια του και γρήγορα ανηφορίζει προς το εκκλησάκι των Ταξιαρχών.

Στο πρώτο αυτό τμήμα της πορείας μας και όσο ανηφορίζουμε η θέα πίσω μας, προς το Καπέσοβο και τη γύρω του περιοχή, αιχμαλωτίζει το βλέμμα μας. Φτάνοντας, μετά από πορεία πολύ λίγων λεπτών στο εξωκλήσι (υψόμετρο περίπου στα 1207 μ.), μπορούνε να την απολαύσουμε καλύτερα.

Φεύγοντας από το μικρό πέτρινο εκκλησάκι των Ταξιαρχών, συνεχίζουμε την πορεία μας και ανηφορίζουμε έχοντας ως επόμενο στόχο μας την κορυφή της Γραδίστας. Ολιγόλεπτο και το δεύτερο αυτό τμήμα της πορείας μας, έως ότου φτάσουμε στην «Άνω Γραδίστα». Εκεί στην κορυφή της Γραδίστας και σε υψόμετρο 1227μ. βρίσκεται το πιο ψηλό σημείο της διαδρομής μας. Στο σημείο αυτό υπάρχει κολονάκι της Γεωγραφικής υπηρεσίας και ο χώρος αυτός έχει μια θαυμάσια πανοραμική θέα προς το φαράγγι της Μεσαριάς, το Βραδέτο και την «σκάλα» του αλλά και τη χαράδρα του Βίκου με το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σκαλωμένο πάνω στις βραχώδεις πλευρές της χαράδρας. Οι διάσπαρτες οχυρώσεις που συναντάμε, πιθανόν από την εποχή του Εμφυλίου πολέμου, μαρτυρούν ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε τότε για τον έλεγχο της περιοχής. 

Επιστρέφοντας στο μονοπάτι μας συνεχίζουμε την πορεία μας και στο διάβα μας συναντάμε διάφορα πέτρινα απομεινάρια (πιθανότατα ) παλιών αγροικιών και περιφράξεων. Στη συνέχεια η διαδρομή μας μπαίνει στο «ιερό δάσος» (υπάρχει σχετική αναγραφή σε βράχο) με κάποιες υπεραιωνόβιες τεράστιες βελανιδιές να τραβούν το βλέμμα μας.

Λίγο αργότερα το μονοπάτι μας διακλαδώνεται και όπως μας δείχνει η σχετική σήμανση, δεξιά μας φεύγει μονοπάτι που οδηγεί στην «κάτω Γραδίστα». Ακολουθούμε το δεξί αυτό παρακλάδι και μετά από ένα διάστημα πεζοπορίας 10-15 λεπτών φτάνουμε στην άκρη της Γραδίστας, σε ένα ακόμη σημείο με καταπληκτική θέα.

Απολαυστικές εικόνες από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και το εκεί μονοπάτι που σε βάζει σε ένα τμήμα της χαράδρας του Βικού, η σκάλα του Μονοδεντρίου, το Μονοδέντρι, ο Ξεροπόταμος στην πορεία του προς την χαράδρα του Βίκου κ.α.

Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής μας ακολουθώντας (με αντίθετη φορά) το ίδιο μονοπάτι που μας έφερε ως εδώ και φτάνοντας στην διακλάδωση ακολουθούμε την ένδειξη προς Καπέσοβο.

Έχουμε μπει στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας αυτής, 15-20 λεπτά πορείας μας απομένουν ακόμη ώσπου να φτάσουμε στο τέλος της πεζοπορικής μας διαδρομής, και να επιστρέψουμε στο Καπέσοβο.

Η όλη διαδρομή είναι συνολικού μήκους περίπου 4χλμ, και γίνεται σε ένα μονοπάτι ευδιάκριτο και πολύ καλά σηματοδοτημένο.

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Φλεβάρη του 2021

Advertisement