Καταφύγιο Παλιοσελίου – Δρακόλιμνη Σμόλικα- Νταλιόπολη

Μια εύκολη ορειβατική διαδρομή περίπου τριών ωρών στον Σμόλικα. Αφετηρία μας το καταφύγιο του Παλιοσελίου. Φτάνουμε εκεί ακολουθώντας τον χωματόδρομο μήκους 7 χλμ. που ξεκινάει έξω από το χωριό Παλιοσέλι Κονίτσης, ανηφορίζει τον Σμόλικα και τερματίζει στο καταφύγιο το οποίο είναι κτισμένο σε ένα κατάφυτο χώρο και  την εποχή που εμείς περάσαμε λειτουργούσε.

Κάτω από το καταφύγιο φεύγει σηματοδοτημένο και ευδιάκριτο μονοπάτι που ανηφορίζει, αρχικά αρκετά απότομα τις πλούσια δασωμένες πλαγιές του βουνού. Σταδιακά και όσο ανεβαίνουμε η βλάστηση αραιώνει ενώ φτάνοντας στον αυχένα της «Μουγκουρίδας» η διαδρομή μας συναντά το μονοπάτι που ανεβαίνει από τις Πάδες με κατεύθυνση και αυτό την Δρακόλιμνη. Τα δυο περάσματα στο σημείο αυτό ενώνονται και εμείς ακολουθώντας τα συνεχίζουμε για λίγο την ανηφορική μας πορεία έως ότου φτάσουμε στον πρώτο μας στόχο. Και φτάνουμε εκεί, στην θρυλική δρακόλιμνη του Σμόλικα ύστερα από πορεία 1 ½ – 2 ωρών.

Στην Δρακόλιμνη αφήνουμε πλέον το μονοπάτι που ακολουθούσαμε. Αυτό συνεχίζει την ιδιαίτερα ανηφορική του πορεία του και κατευθύνεται προς την ψηλότερη κορυφή του βουνού. Εμείς φεύγουμε προς την απέναντι πλευρά ανεβαίνοντας το μικρό ύψωμα που βρίσκεται μπροστά μας και αριστερά όπως αρχικά βλέπουμε την Δρακόλιμνη. Φτάνοντας στην κορυφή του υψώματος βλέπουμε πίσω του τον στόχο μας την κορυφή της «Νταλιόπολης».

Δεν υπάρχει πλέον κάποιο μονοπάτι να ακολουθήσουμε αλλά αυτό δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα αφού η διαδρομή γίνεται σε ένα πολύ βατό κομμάτι του βουνού, ενώ η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ορατή.

Η κορυφή της Νταλιόπολης απέχει από την Δρακόλιμνη περίπου 45΄, ορθώνεται στα 2217 μέτρα και στα αιματηρά χρόνια του εμφυλίου πολέμου δόθηκαν εκεί σκληρές μάχες. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συνήθης προορισμός για όσους επισκέπτονται τον Σμόλικα, η θέα από εκεί θα αποζημιώσει όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί.

………………………………

 

Η διαδρομή έγινε τον Ιούλιο του 2020

Advertisement