Καταφύγιο Μαυροβουνίου – κορυφή Φλέγκα – Αρκουδόρεμα – καταφύγιο Βοβούσας

Ορειβατική πορεία με αφετηρία το καταφύγιο του Μαυροβουνίου που βρίσκεται πάνω από την τεχνητή λίμνη του Αώου στο Μέτσοβο. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ανηφορίζει πάνω από το καταφύγιο σύντομα φτάνουμε σε μια τεχνητή ποτίστρα.

Από την ποτίστρα αυτή λοξοδρομεί αριστερά από τον κυρίως χωματόδρομο ένας άλλος δευτερεύον δρόμος το οποίο και ακολουθούμε. Εδώ είναι η αρχή της ορειβατικής μας αυτής πορείας που σε όλο της το μήκος θα είναι ευδιάκριτη και άριστα σηματοδοτημένη, και αυτό γιατί πλέον αποτελεί τμήμα αγώνων ορεινού τρεξίματος.

Ο χωματόδρομος που διανύουμε πολύ σύντομα τελειώνει και ακολουθεί ένα μονοπάτι που ανηφορίζει τις πλαγιές του Μαυροβουνίου. Αραιή βλάστηση από ρόμπολα (λευκή πεύκη) συναντάμε στο τμήμα αυτό της πορείας μας και πολλά από αυτά κτυπημένα όπως είναι από κεραυνούς τραβάνε την προσοχή μας με τους περίεργους σχηματισμούς που έχουν. Ανηφορίζοντας και όσο πλησιάζουμε προς τον πρώτο μας στόχο, την κορυφή Φλέγκα (2157 μ.) βλέπουμε στα αριστερά μας να ξεδιπλώνεται η τεχνητή λίμνη του Αώου. Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή αφήνουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που κατηφορίζει προς τις λίμνες και εμείς συνεχίζουμε την ανάβαση μας προς τον πρώτο στόχο μας (την κορυφή)στην οποία και φτάνουμε ύστερα από πορεία λίγο μεγαλύτερη της 1 ώρας, από την στιγμή που ξεκινήσαμε. Εντυπωσιακή η θέα από εδώ με τις λίμνες να κυριαρχούν, αφού εκτός από την τεχνητή λίμνη, ορατές από την απέναντι πλευρά είναι πλέον και οι δυο αλπικές λίμνες της Φλέγκας.

Ξεκινάμε και πάλι την διαδρομή μας κατηφορίζοντας τον αυχένα κινούμενοι παράλληλα από τις λίμνες Φλέγκα που βρίσκονται στα δεξιά μας και κάτω. Σε κάποιο σημείο της κατηφορικής μας πορεία και ύστερα από ένα διάστημα λίγων λεπτών συναντάμε και πάλι το σηματοδοτημένο μονοπάτι των αγώνων, που έρχεται από τις λίμνες. Το ακολουθούμε στρίβοντας αριστερά και αρχίζουμε και πάλι να κατηφορίζουμε προς το Αρκουδόρεμα. Η διαδρομή μας πολύ σύντομα μας συναντά μια βρύση με δροσερό τρεχούμενο νερό. Σταδιακά και όσο κατεβαίνουμε αρχίζουμε πλέον να μπαίνουμε στο πλούσιο δάσος της περιοχής. Πανέμορφη η διαδρομή μέσα στο πυκνό δάσος μας οδηγεί στο Αρκουδόρεμα. Φτάνοντας (ύστερα από πορεία 3 ½ – 4 ωρών από την κορυφή) στο ονομαστό αυτό ρέμα τροφοδότη του Αώου, το μονοπάτι μας ανταμώνει με το μονοπάτι που ακολουθεί το Αρκουδόρεμα. Στο σημείο αυτό στρίβουμε αριστερά όπως μας δείχνει και η σχετική σήμανση και ακολουθούμε πορεία προς τη Βοβούσα. Κινούμαστε πλέον παράλληλα με το ρέμα το οποίο θα πρέπει να περάσουμε τρεις φορές αλλάζοντας πλευρά της κοίτης του.

Δεν υπάρχουν γέφυρες ή κάποιες παρόμοιες κατασκευές στα σημεία αυτά και έτσι  επιλέγουμε να το κάνουμε από κάποια σημεία που μας φαίνονται πιο βατά. Η εποχή που κάναμε την διαδρομή μας (τέλη Ιούνη) βοήθησε να γίνουν τα περάσματα αυτά πιο εύκολα.

Ακολουθούμε το Αρκουδόρεμα στην πορεία του προς τον Αώο και το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής μας γίνεται περνώντας δίπλα ή κοντά από την ρεματιά. Άλλες 2 ½ ώρες (από την στιγμή που συναντήσαμε το Αρκουδόρεμα) πορείας προστίθενται έως ότου φτάσουμε στα «σμιξώματα», το σημείο δηλαδή συνάντησης του Αρκουδορέματος με τον Αώο. Λίγο πάνω από το σημείο συνάντησης των δυο ποταμιών το μονοπάτι μας διακλαδώνεται και εμείς ακολουθούμε (υπάρχει σχετική σήμανση) την αριστερή του πορεία που κατηφορίζει προς την ποταμιά. Και εδώ δεν υπάρχει κάποια γεφύρωση για να περάσουμε στην απέναντι πλευρά της ποταμιάς, εκεί όπου συνεχίζει το μονοπάτι μας την πορεία του. Ένας ριγμένος κομμός που βρίσκεται ξαπλωμένος εκεί και ενώνει τις δυο όχθες μπορεί να βοηθήσει το πέρασμα στην απέναντι πλευρά ή αν η εποχή το επιτρέπει (όπως σε εμάς έγινε) να βρεθεί κάποιο τμήμα του ποταμιού που θα είναι ευκολοπέραστο.

Από τα «Σμιξώματα» και μετά μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας. Το μονοπάτι μας που ακολουθεί πλέον πορεία παράλληλη με αυτή του Αώου καταλήγει σε χωματόδρομο και αυτός πλέον μας οδηγεί μετά από πορεία περίπου 30 λεπτών στο τελικό προορισμό μας στο καταφύγιο της Βοβούσας.

 

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Ιούνιο του 2020

Advertisement