Ανάβαση στην κορυφή της Γκούρας

Η τσούκα της Γκούραςκορυφή της Γκούρας ) είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Τύμφης (υψόμετρο 2467 μ.) και πιθανότερο αυτή με την καλύτερη θέα από όλες. Η ανάβαση στην «τσούκα της Γκούρας» που κάναμε και περιγράφετε εδώ άρχισε από τη περιοχή του χωριού Σκαμνέλι στο κεντρικό Ζαγόρι.

Φτάνοντας στο Σκαμνέλι, δεν ακολουθήσαμε το μονοπάτι που ξεκινάει απ’ το χωριό και ανεβαίνει προς την Γκούρα, αλλά προχωρήσαμε λίγο πιο έξω. Εκεί, περίπου 600-700 μέτρα φεύγοντας από τον οικισμό και κατευθυνόμενοι προς Γυφτόκαμπο, βρήκαμε έναν χωματόδρομο, τον πρώτο που συναντήσαμε στ’ αριστερά μας.

Ο χωματόδρομος αυτός απαιτεί ψηλό αυτοκίνητο για να διανυθεί και ανεβαίνει αρκετά ψηλά προς τις κορυφές της Τύμφης. Τον ακολουθήσαμε για 6,5 χιλιόμετρα, ως το σημείο περίπου που τελείωνε το τμήμα του αυτό, κοντά σ’ ένα μαντρί, καλοκαιρινό προορισμό κοπαδιών.

Από εκεί αρχίσαμε την πεζοπορία μας ακολουθώντας κάποια χνάρια που ανεβαίνουν την πλαγιά. Έχοντας αριστερά μας τον βραχώδη όγκο της «τσούκας της Γκούρας» κινηθήκαμε στον «αυχένα» της μικρής κορυφογραμμής που εξελίσσεται παράλληλα σχεδόν και δεξιά από την Γκούρα. Κατά διαστήματα συναντήσαμε στην πορεία μας παλιά αραιή σήμανση. Το μονοπάτι αυτό οδηγεί και προς τη περιοχή των «7 εικονισμάτων» (ή και 7 πύργων της Τύμφης).

Βαδίζαμε πάνω στη κορυφογραμμή για κάποια λεπτά, λιγότερο από μισή ώρα, έως ότου βρήκαμε κάποια σημάδια με μπογιά σε πέτρες. Αυτά μας έδειξαν ότι πρέπει να αφήσουμε το μονοπάτι προς τους «7 πύργους» και να στρίψουμε αριστερά μας προς τον όγκο της Γκούρας.

Και στο νέο  αυτό τμήμα της διαδρομής μας τα παλιά και αχνά κόκκινα σημάδια μας κατεύθυναν  στην πορεία μας.  Ακολουθώντας το ίχνος του περάσματος ανεβήκαμε την απότομη πλέον βραχώδη πλαγιά της κορυφής της Γκούρας. Με κάποια αυξημένη προσοχή διασχίσαμε το σύντομο αυτό και πιο δύσβατο τμήμα της διαδρομής μας. Το μονοπάτι μας, και όσο ανεβαίναμε προς τα πάνω άρχιζε να ομαλοποιείται αισθητά και μας οδήγησε επάνω στην «λεκάνη» της Γκούρας.

Μπαίνοντας στην «λεκάνη» μπορέσαμε να δούμε όλη την κορυφογραμμή του βραχώδη όγκου της Γκούρας, με το πιο ψηλό της σημείο και τελικό προορισμό της πορείας μας αυτής να βρίσκεται στο βάθος, αριστερά μας.

Αρχίσαμε να ανεβαίνουμε την πλαγιά μπροστά μας με κατεύθυνση την κορυφογραμμή. Φτάνοντας στην κορυφογραμμή στρίψαμε αριστερά και πλέον αρχίσαμε να κατευθυνόμαστε  προς τον ορατό τελικό μας προορισμό, αυτόν της  κορυφή της Γκούρας. Από το ξεκίνημα της πεζοπορίας μας ως την κορυφή χρειάστηκε να περπατήσουμε λίγο πάνω από τις 2 ώρες, κυρίως επειδή σε κάποια κομμάτια του μονοπατιού χρειάστηκε να ψάξουμε για να βρούμε τα αχνά ίχνη της σήμανσης.

……………………..

……………………..

 

Advertisement