«Λούτσα του Κάτσενου»

Η «λούτσα» ή η «στάνη του Κάτσενου» της Τύμφης είναι ένας χώρος βοσκής που βρίσκεται πίσω από την κορυφή της Τσούκα Ρόσια σε υψόμετρο περίπου 1685 μέτρων. Ανήκει στον χώρο του «Αβάλου» και παλιότερα ήταν γνωστή ως «λούτσα του Αβάλου».

Την τωρινή της ονομασία ως «Λούτσα του Κάτσενου» (όπως είναι σωστά το επίθετο και όχι Κάτσανος όπως συνήθως και λανθασμένα αναγράφεται) το οφείλει στον Σαρακατσάνο βοσκό Κώστα Κάτσενο. Αυτός και η οικογένεια του, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και για πολλά χρόνια, μάντριζε τους καλοκαιρινούς μήνες τα ζωντανά του στον συγκεκριμένο χώρο. Ο Κώστας Κάτσενος αλλά και ο χώρο της «Λούτσας» όπως αυτός ήταν κάποιες δεκαετίες πιο πριν, καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουρμουζά «Αρκούδα, ένα ζώο εξαφανίζεται στην Ελληνική πανίδα», που έχει ανέβει στη σελίδα μας. Μπορείτε να δείτε τον Σαρακατσάνο βοσκό να μιλάει στο 14.30’ του πρώτου μέρους και στην αρχή του 2ου.

Στη τοποθεσία αυτή διασταυρώνονται κάποιες κύριες ορειβατικές αρτηρίες της Τύμφης (μονοπάτι από Κόνιτσα, από Βρυσοχώρι, από Καρτερό, Γκαμήλα, Τσεπέλοβο κ.α) και έτσι ο χώρος αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς, συνάντησης και διανυκτέρευσης πολλών ορειβατών, επισκεπτών της περιοχής.

Επίσης η «λούτσα του Κάτσενου» τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και για έναν άλλο λόγο, τραγικό. Για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή μιας φίλης των βουνών και το μνημείο που στήθηκε στην μνήμη της. Αυτό είναι αφιερωμένο στον άδικο θάνατο της ορειβάτισσας Βούλας Νικητίδου που τον Μάιο του 1999 κατά τη διάρκεια ορειβατικής εξόρμησης της Ορειβατικής Λέσχης Θεσσαλονίκης στην Τύμφη, έχασε τη ζωή της. Οι φίλοι της και μέλη του  Ο.Λ.Θ έστησαν στον χώρο αυτόν το μνημείο τιμώντας έτσι την μνήμη της.

Advertisement