Βρυσοχώρι – Ριζά Τσούκα Ρόσια (μονοπάτι «Γιάννης Τσουμάνης»)

Επίσκεψη στο όμορφο Βρυσοχώρι Ζαγορίου για να κάνουμε μια αγαπημένη διαδρομή, διασχίζοντας το μονοπάτι που φέρει το όνομα ενός πρόωρα αδικοχαμένου, σε τροχαίο , φίλου ορειβάτη του Γιάννη Τσουμάνη.

Η πορεία αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι η ίδια με μια άλλη που είχαμε κάνει με τον Ορειβατικό σύλλογο Ιωαννίνων το 2012 και που έχει περιγραφεί  σε παλιότερη ανάρτηση μας.

Διαφέρει μόνο στο ότι σ’ αυτή την διαδρομή ξεκινήσαμε μέσα από το Βρυσοχώρι, ακολουθώντας το μονοπάτι «Γιάννης Τσουμάνης» από την αρχή του.

Μπαίνοντας στο χωριό, ερχόμενοι από τα Γιάννινα, στο πρώτο δρομάκι του που βρίσκεται στα αριστερά μας βλέπουμε την ταμπέλα που μας υποδεικνύει την αρχή του μονοπατιού. Την ακολουθούμε και αφού διασχίσουμε ένα τμήμα του χωριού, βγαίνουμε απ’  αυτό. Κατευθυνόμαστε προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ακολουθώντας το πολύ ευδιάκριτο και σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Λίγο μετά το εκκλησάκι η διαδρομή μας διακλαδώνεται και εμείς ακολουθούμε την αριστερή του πορεία (υπάρχει σχετική σήμανση προς «Αλάκος – Τσούκα Ρόσια»).

Αρχίζουμε να ανηφορίζουμε και μπαίνουμε στο πλούσιο δάσος της περιοχής. Το μονοπάτι μας σε όλη του σχεδόν την εξέλιξη περνάει μέσα από ένα από τα πιο ωραία δασωμένα τιμήματα της Τύμφης. Η όλη διαδρομή είναι ευδιάκριτη και σηματοδοτημένη, ενώ δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Χρειάζεται περίπου τρεις ώρες ανάβασης για να φτάσει κανείς στη ρίζα του βράχου της Τσούκα Ρόσια (κόκκινης κορυφής), σ’ ένα αναμφισβήτητα από τα πιο όμορφα σημεία της Τύμφης. Η εικόνα του δυσάλωτου αυτού τεράστιου βράχου που ορθώνεται μπροστά μας είναι καθηλωτική. Εντυπωσιακή!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι, συνήθως στις αρχές του Αυγούστου, ο ορειβατικός σύλλογος του Βρυσοχωρίου (Μ.Ο.Σ. Βρυσοχωρίου) διοργανώνει πορεία στην μνήμη του Γιάννη και όσοι-(ες) τέτοιες μέρες βρίσκεστε στην περιοχή του Ζαγορίου έχετε την ευκαιρία να κάνετε με παρέα μια πανέμορφη διαδρομή.

…………………………..

…………………………..

 

 

Η διαδρομή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019

Advertisement