Η Λαγκάδα από τις πλαγιές της Γύφτισσας

Ένα βίντεο (και λίγες φωτογραφίες) τραβηγμένες το μεσημέρι της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου 2019 από τις πλαγιές της Γύφτισσας, όπου φαίνεται το χωριό Λαγκάδα Κονίτσης (πρώην Μπλίσδιανη).

Όπως βλέπεται και στις εικόνες που ακολουθούν οι περισσότερες οικίες του χωριού είναι νεόδμητες. Λίγα είναι πλέον τα παλιά κτήρια που διασώζονται, όπως η όμορφη εκκλησία της Παναγίας.

Θα περίμενε κανείς κοιτώντας το χωριό να αντικρίσει μια διαφορετική εικόνα. Και αυτό γιατί κάποτε η Μπλίσδιανη ήταν ένα ονομαστό μαστοροχώρι και οι κάτοικοι της, κυρίως τον 18ο και 19ο ήταν περιζήτητοι κτίστες. Ταξίδεψαν ανά τον κόσμο και έχτισαν υπέροχα αρχοντικά. Τα θαυμάσια δημιουργήματα τους κοσμούν πολλές περιοχές της πατρίδας μας (αρχοντόσπιτα στη Σιάτιστα κ.α).

Η παλιά ονομασία του χωριού, Μπλίσδιανη, σύμφωνα με την εργασία του Κ. Οικονόμου για «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων», προέρχεται από το σλάβικο Blizjane, που σχηματίζεται από τη λέξη Bliz (πλησίον) και την κατάληξη jane, από την οποία «σχηματίζονται λέξεις δηλωτικές των μελών μιας οικογένειας και εθνικά».

………………….

Advertisement