Άγιος Αθανάσιος Κονίτσης – Αημηνάδια

Μια όμορφη και σύντομη ανάβαση που κάναμε το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2019, λαμβάνοντας μέρος στην εκδρομή των μελών του ορειβατικού συλλόγου Ιωαννίνων στην Τραπεζίτσα. Η διαδρομή μας άρχισε από την περιοχή του Αγίου Αθανασίου Κονίτσης που βρίσκεται λίγο πιο έξω και ψηλότερα από την πόλη, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Κονίτσης – Δίστρατου (υψ. 900μ).

Από εκεί ξεκινάει το πιο γνωστό μονοπάτι που οδηγεί στις κορυφές της Τραπεζίτσας. Αρχίσαμε την πορεία μας ακολουθώντας το πολύ ευδιάκριτο αυτό πέρασμα που ανηφορίζει προς το βουνό, περνώντας αρχικά από κάποια παλιά χωράφια, χρόνια παρατημένα και καλυμμένα πλέον από πλούσια βλάστηση.

Γρήγορα μπήκαμε στο πυκνό δάσος του βουνού και το μονοπάτι μας άρχισε να ανηφορίζει. Φτάνοντας στα 1167μ. συναντάμε την περιοχή  «Ασπροχώματα», μια λακκιά με χαρακτηριστικά «άσπρα χώματα», που το έδαφος της είναι σαθρό. Στις παλιότερες αναβάσεις μας στην Τραπεζίτσα το μονοπάτι στο σημείο αυτό «χανόταν». Αυτή τη φορά το πέρασμα ήταν ευδιάκριτο και σε πολύ καλή κατάσταση.

Συνεχίσαμε την ανάβαση μας και λίγο αργότερα, φτάνοντας σε υψόμετρο 1230 περίπου μέτρων και αφού έχουμε περπατήσει λίγο παραπάνω από 1 ώρα, συναντήσαμε τη διακλάδωση προς τα «Αημηνάδια». Στο σημείο αυτό μια παλιά πινακίδα μας υποδείκνυε να ακολουθήσουμε τη δεξιά διακλάδωση, αφήνοντας το κυρίως μονοπάτι  που οδηγεί προς τις κορυφές «Τραπεζίτσα» και «Ροϊδοβούνι».

Ο υπολειπόμενος χρόνος της πορείας μας ως τα «Αημηνάδια» σύμφωνα με την πινακίδα ήταν 1 ώρα. Συνεχίσαμε την ανάβαση μας ακολουθώντας το μονοπάτι που άρχισε να ανηφορίζει όλο και πιο πολύ.

Φτάσαμε στα «Αημηνάδια» έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 2 ½ ώρες περπατήματος. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα 1655 μέτρα υψόμετρο. Έχει πολύ καλή θέα προς τις γύρω περιοχές. Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να είχε στρατηγική σημασία για τον έλεγχο των γύρω χώρων, κάτι που μαρτυρούν και οι παλιές οχυρώσεις (από τον καιρό του εμφυλίου πολέμου) που βρίσκονται διάσπαρτες στο σημείο αυτό.

Μια μικρή γεύση από την θέα πήραμε και εμείς εκείνη την ημέρα αλλά δυστυχώς οι χαμηλές νεφώσεις μας έκρυβαν την Τύμφη κι ένα σημαντικό μέρος της υπόλοιπης, ορατής από το σημείο αυτό, περιοχής.

Advertisement