Βοβούσα – Αυγό

Ανάβαση προς την κορυφή «Αυγό» (2177  μ.) την ψηλότερη κορυφή του όρους Λύγκου, που είναι γνωστός ως ένα από τα «βουνά της Βάλια Κάλντα». Η ορειβατική μας αυτή διαδρομή των 7.5 περίπου χλμ. αρχίζει από το χωριό Βοβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Εκεί, στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε πολύ εύκολα και ακολουθούμε τα σημάδια του μονοπατιού μας.  Η διαδρομή αυτή αποτελεί τμήμα ενός σπουδαίου αγώνα  ορεινού τρεξίματος, του «Ultra Ursa Trail 100km» και αυτό σημαίνει ότι η πορεία μας σε όλο το μήκος της θα γίνει πάνω σ’ ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο και  ευδιάκριτο μονοπάτι.

Ακολουθούμε λοιπόν τα «χνάρια της αρκούδας» και ανηφορίζουμε προς τα ψηλότερα σπίτια του χωριού. Σύντομα και εύκολα βρίσκουμε το μονοπάτι μας και το ακολουθούμε. Βγαίνοντας από τον οικισμό η πορεία μας συχνά διασταυρώνεται με διάφορους χωματόδρομους και περάσματα αλλά η πολύ  καλή σήμανση που υπάρχει δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η διαδρομή μας ως και την «Ciatra di Vintou» (πέτρα του ανέμου) είναι σχετικά ομαλή. Φτάνοντας εκεί, στην Ciatra di Vintou μια στάση κρίνεται αναγκαία για να απολαύσουμε τη θέα προς τους γειτονικούς ορεινούς όγκους.

Ξαναμπαίνοντας στην πορεία από την «πέτρα του ανέμου» αρχικά ακολουθούμε έναν παλιό δασόδρομο ως που τα σημάδια μας υποδείξουν και πάλι το μονοπάτι μας. Έχουμε διανύσει περίπου το 1/3 της διαδρομής μας .

Το επόμενο στάδιο της διαδρομής μας θα είναι αρκετά πιο ανηφορικό. Ακολουθούμε το μονοπάτι μας που περνάει μέσα από  «κλειστά» δασωμένα τμήματα (διαδοχικά: πεύκης, οξείας και ρόμπολων) ως που να φτάσει στην αλπική ζώνη. Εκεί ο ορίζοντας πλέον ανοίγει και το μάτι μας δεν μπορεί να χορτάσει τα όμορφα τοπία που βρίσκονται τριγύρω μας.

Έχουμε μπει πλέον στο τελευταίο στάδιο της ανάβασης μας. Σύντομα η διαδρομή μας συναντάει την «βρύση Τόσκα» με το κρύο και δροσιστικό της νερό.

Απέχουμε περίπου 2 χλμ από την κορυφή και συνεχίζουμε την πορεία μας που κινείται ιδιαίτερα ανηφορικά, ανάμεσα από πολύ αραιά ρόμπολα. Την προσοχή μας τραβούν κάποια «νεκρά» ρόμπολα, και οι σχηματισμοί που αυτά έχουν πάρει από τα χτυπήματα των κεραυνών, της βροχής  και των ανέμων.

Ένα σύντομο πέρασμα από ένα μικρό υψίπεδο μας βάζει στο τελευταίο και αρκετά ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής μας. Απέχουμε λίγα λεπτά από την κορυφή στην οποία θα φτάσουμε έχοντας συμπληρώσει περίπου 3 ώρες πορείας από το ξεκίνημα μας από την Βωβούσα.

Εκεί, στην κορυφή «Αυγό» στα 2177 μέτρα στέκεται το παλιό και έρημο πλέον πυροφυλάκιο, καθώς και ένας μνημείο σταυρός. Ονομαστή είναι η θέα από την κορυφή και φυσικά το ίδιο διαπιστώσαμε και εμείς. Μπορεί να μην είχαμε ορατότητα προς της κορυφές του Ολύμπου (που με καθαρό ορίζοντα λέγεται πως διακρίνονται) αλλά μας αποζημίωσε όλη η γύρω περιοχή.

Στην πορεία μας αυτή μας συνόδεψε και ο «Πίνδος», ένα ιδιαίτερα φιλικό άσπρο μεγαλόσωμο τσοπανόσκυλο, που ήρθε κοντά μας το πρωί στην Βοβούσα και μας ακολούθησε σε όλη την διαδρομή.

 

………………………….

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Ιούνιο του 2019

Advertisement