Παλιοσέλι, ένας κεραυνόπληκτος οικισμός της Ηπείρου

Του Πούλιου Γρέντζιου

Ίσως ο τίτλος αυτός να θεωρείται υπερβολικός και να εμπνέει αμφιβολίαν, αλλά τα αδιάσειστα γεγονότα της τελευταίας 50/ετίας αποδεικνύουν την πραγματικότητα και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, να μελετηθεί ο Οικισμός από γεωλογικής καταστάσεως και να ευρεθή ο τρόπος αντιμετωπίσεως για να μην συμβούν και άλλα παρόμοια γεγονότα.

1) Αρχές της 10/ετίας 1960 τρεις κοπέλες του Χωριού πήγαν έξω από το Χωριό για χορτονομή με άριστες καιρικές συνθήκες. Ξαφνικά συννέφιασε και άρχισαν να πέφτουν κεραυνοί σε διάφορες τοποθεσίες όχι και αρκετά μακριά. Άρχισε να βρέχει και πήγαν να προφυλαχθούν κάτω από έναν βράχο. Το νερό άρχισε να κυλά από τον βράχον προς τα μέσα και οι κοπέλες βρέχονταν. Πήγαν τότε κάτω από πυκνά χαμόκλαδα να προφυλαχθούν. Δεν περνάνε λίγα λεπτά και ένας κεραυνός κατέστρεψε τον βράχον που προηγουμένως είχαν κατά-φυγε οι τρεις κοπέλες. Το τυχερό τους ήταν από τα μέγιστα.

2) Τον επόμενον χρόνον ένας κεραυνός κατέπεσε σε απόστασιν 20 μ. από τα τελευταία σπίτια του Χωριού και όσα ραδιόφωνα λειτουργούσαν την στιγμήν εκείνην με ξηρά στοιχεία 90 και 1,5 Βολτ και με εξωτερική κεραία της εποχής εκείνης, κατεστράφησαν.

3) Την ίδια 10/ετίαν και τους θερινούς μήνες, ο Απόστολος Κουρτίνος, βόσκοντας τα γίδια του Χωριού πιο ψηλά από το Χωριό, έχασε 16 γίδια από χτύπημα κεραυνού και το ευτύχημα ότι ευρίσκετο την στιγμήν της πτώσεως του κεραυνού έξω από την ακτίνα καταστροφής του κοπαδιού, και δεν επλήγη.

4) Το 1968, θερινός μήνας, κεραυνός κατέπεσεν εντός του οικισμού και στο οικόπεδο του Γεωργίου Πίσπα πλησίον της οικίας του .όπου υπήρχε μια καρυδιά, την οποίαν κατέστρεψε και άναψε όλον τον σωρόν καυσοξύλων που υπήρχε κάτω από την καρυδιά.

5) Την ίδια χρονιά κεραυνός κατέπεσε πλησίον του στεγάστρου του Κων/νου Χαρίση (ακατοίκητον) και κατέστρεψε τις δύο λεύκες πού ήταν εκεί κοντά.

6) Το 1966, το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής και την στιγμήν που κτυπούσαν οι καμπάνες για τον επιτάφιον, κεραυνός κατέπεσεν επάνω στο Κοινοτικόν κατάστημα, 10 μ. πλησίον της κεντρικής Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής κατέστρεψε όλο το δίκτυον του Ο.Τ.Ε. διότι εντός του Κοινοτικού Γραφείου υπήρχε σε λειτουργία μεταλλάκτης 10 γραμμών προς τον Σταθμόν Χωρ/κής και τα Τ.Ε.Α. του Χωριού και προς τις Κοινότητες, Ελευθέρου, Παλαιοσελίου, Πάων, Αρμάτων, Διστράτου, Βρυσοχωρίου και προς Κόνιτσαν. Ευτυχώς δεν υπήρχε κανείς εκείνην την στιγμήν εντός του κτιρίου.

7) Το 2001 κεραυνός κατέπεσεν στην άκρη της νότιας πλευράς του Χωριού και κατακεραύνωσε ακαριαίως τον ατυχή συμπατριώτην μας Γεώργιον Γιαννούσην. Το γεγονός αυτό κατακεραύνωσε την κοινήν γνώμην των κατοίκων και ανεπτερώθηκε η συνεχής ανησυχία των κατοίκων από τις συχνές κεραυνοπτώσεις.

8) Αρχές Μαΐου του έτους (2017), κεραυνός κατέπεσεν εις τον αυλόγυρον της Κεντρικής Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, επάνω στο μοναδικό έλατο, 10 μ., πλησίον της Εκκλησίας και το κατέστρεψε. Κάτω από το έλατο αυτό συνήθως πολλοί κάθονται κουβεντιάζοντας, αλλά κυρίως κάθονται μετά το τέλος της λειτουργίας, είτε για ίσκιο είτε για προφύλαξη από ελαφριά και σιγανή βροχή. Εξυπακούεται ότι εφ’ εξής ουδείς θα καθίσει εκεί έχοντας υπ’ όψιν το γεγονός του κεραυνού.

Το Χωριό έχει αμφιθεατρική θέση και περιβάλλεται προς ανατολάς, προς βορράν και προς δυσμάς με συνεχή κορυφογραμμήν. Πλήρη ορατότητα έχει μόνο προς νότον. Κεραυνοί πέφτουν συχνά στα δένδρα πιο ψηλά από τον Οικισμόν.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το υπέδαφος της περιοχής του Χωριού, ενδέχεται να έχει κάποιο μετάλλευμα που προσελκύει τους κεραυνούς αλλά δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείον.

Προ ετών το Ινστιτούτον Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), ενήργησε λεπτομερή και εμπεριστατωμένην έρευναν εφ΄ όλης της περιοχής της Κοινότητας και πρέπει να δώσει πληροφορίες σχετικώς αν όντως πρόκειται περί υπάρξεως μεταλλεύματος εις το υπέδαφος όχι μόνον της Κοινότατος αλλά και όλην την περιοχή της κοιλάδος του Αώου και τους όρους του Σμόλικα γενικώς.

Διά την προστασίαν του Οικισμού από τις κεραυνοπτώσεις, επιβάλλεται η αντιμετώπισις διά τοποθετήσεως αλεξικεραύνων εις τα πιθανά σημεία καθ’ υπόδειξιν ειδικού που έχει γνώσεις περί αυτών.

Η δαπάνη είναι λίαν προσιτή και δε νομίζω όρτι δεν πρέπει να διατεθεί εκ μέρους του Δήμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγα όφελος που θα προκύψει ως προς την ασφάλειαν των κατοίκων, έχοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω γεγονότα.

Τα φαινόμενα των κεραυνών στο Παλαιοσέλι, είναι γνωστά ανέκαθεν καθ’ ομολογίαν των παλαιοτέρων κατοίκων.

Επί Τουρκοκρατίας είχαν φυτέψει οι κάτοικοι πανύψηλες λεύκες σε όλα τα πιθανά σημεία εντός του χωριού και περιμετρικώς. Σε πολύ παλαιές φωτογραφίες φαίνονται όλες. Η τελευταία που βρίσκεται πάνω από το σπίτι μου, είναι κτυπημένη από κεραυνό.

Πούλιος Γρέντζιος

πρώην Γραμματέυς

Κοινότητος Παλιοσελίου

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Τα Νέα του Βρυσοχωρίου», αρ. φ. 105, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018

Advertisement