Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδος

Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδος είναι σίγουρα ένα από τα πιο λαμπρά τεχνικά έργα της Ρωμαϊκής περιόδου που σώζονται ως και σήμερα στον Ελλαδικό χώρο. Επικρατέστερη εκδοχή για το πότε το έργο κατασκευάστηκε θεωρείται αυτή που το τοποθετεί στα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα ή στις αρχές του 1ου μ.Χ, όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος. Υπάρχουν όμως και άλλες μελέτες που τοποθετούν την κατασκευή του αργότερα κάπου τον 2ο μ.Χ. αιώνα, επί αυτοκρατορίας του Αδριανού.

ydragogeio_nikopoleos

Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Λούρου στο χωριό Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδος (υψόμετρο 113 μ.) και κατασκευάστηκε για την υδροδότηση της Νικόπολης Πρεβέζης (υψόμετρο 32μ.). Η περιοχή αυτή επιλέχθηκε την εποχή εκείνη από τους Ρωμαίους τεχνικούς για την ύδρευση της πόλης εξαιτίας της καλής ποιότητας αλλά και της μεγάλης ποσότητας των νερών της. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο περιοχών (περίπου 50 χλμ) αλλά και η σχετικά μικρή υψομετρική διαφορά τους (μόλις 81 μέτρα), δεν στάθηκαν εμπόδιο αφού οι γνώσεις μηχανικής αλλά και οι ικανότητες των τεχνικών της εποχής εκείνης κατέστησαν το έργο εφικτό. Έτσι το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε λειτούργησε αποτελεσματικά και για τους επόμενους πέντε (5) και πλέον αιώνες κάλυψε επαρκώς τις ανάγκες της τότε πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγάλο έργο αφού από τις πηγές του ποταμού Λούρου που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο το νερό μέσω αγωγών συγκεντρωνόταν σε μια ορθογώνια δεξαμενή και από εκεί και πάλι με αγωγούς οδηγούνταν προς την Νικόπολη. Αρχικά το νερό έπρεπε να περάσει πάνω από το ποτάμι και γι’ αυτό στη περιοχή κατασκευάστηκαν δυο πεσσοστοιχίες (γέφυρες) και μέσω αυτών περνούσε στην απέναντι πλευρά του Λούρου. Από εκεί με αυλακοσωλήνες (που τα ίχνη τους σώζονται ακόμη σε αρκετά σημεία της διαδρομής) αλλά και σήραγγες διένυε τα 50 χιλιόμετρα της απόστασης που χώρισε τις δυο περιοχές και κατέληγε στις υδατοδεξαμενές της Νικόπολης.

Σήμερα στον χώρο του υδραγωγείου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Λούρου η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία έκανε μια σειρά παρεμβάσεων για την συντήρηση και την ανάδειξη του. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τους αγωγούς (σε μικρά τμήματα τους σώζονται ακόμη η θολωτή κάλυψη τους) αλλά και τα εναπομείναντα τμήματα των δυο πεσσοστοιχιών, που κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (η νότια γεφύρωση θεωρείται μεταγενέστερη), όπως μαρτυρά και η διαφορετική τεχνοτροπία τους.

Advertisement