Το κάστρο στα «Πέντε Πηγάδια»

Κατασκευασμένο στις αρχές του 19ου αιώνα στην περιοχή των Πέντε Πηγαδιών (νομού Πρεβέζης) βρίσκεται ένα κάστρο που είναι κτισμένο σε σχήμα σταυρού. Πρόκειται για ένα μικρό διώροφο οχυρωματικό έργο, που διέθετε ισχυρούς πολυγωνικούς πύργους και βρισκόταν σ’ ένα κομβικό σημείο της κύριας τότε οδικής αρτηρίας, που ένωνε την πόλη της Άρτας μ’ αυτή των Ιωαννίνων.

kastro_pente_pigadion

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του στη θέση του κάστρου προϋπήρχε κάποιο χάνι, το οποίο και οχύρωσαν οι Οθωμανοί. Ο ίδιος μας περιγράφει και μια μάχη που δόθηκε εκεί με τα στρατεύματα του Χουρσίτ Πασά, που την εποχή εκείνη πολιορκούσαν τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων:

«Τον Οκτώβριον μήνα διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς πολύ ασκέρι από τα Γιάννενα με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια να πιάσουνε εις τα Πέντε Πηγάδια. Είναι σαν κάστρο, ήταν χάνι και το ‘φκειασαν οι Τούρκοι σαν κάστρο. Είναι τα μισά των Γιωαννίνων κι’ Άρτας και Σουλιού, θέση δυνατή και αναγκαία. Ήταν Τούρκοι μέσα και τους πολιορκούσαν οι Σουλιώτες κι’ άλλοι και οι Τούρκοι του Αλήπασσα, οπού ‘ταν μαζί μας. Στον ίδιον καιρόν διατάζει ο Χουρσίτ πασσάς και τους Τούρκους της Άρτας ν’ αφήσουνε την φρουρά εις Άρτα και συνφώνως να χτυπήσουνε κι’ από τα δυο μέρη ‘ς τα Πέντε Πηγάδια τους δικούς μας.

Αυτό το πρόδωσαν των δικώνε μας κι’ από τα Γιάννενα κι’ από την Άρτα και μας παράγγειλαν κ’ εμάς, όταν κινηθούν από την Άρτα, να κινηθούμεν κ’ εμείς από της πλάτες τους, καθώς θα ‘καναν και οι άλλοι οι δικοί μας. Κινήθηκαν οι Τούρκοι από τα Γιάννενα κι’ από την Άρτα συνφώνως, κατά την ομιλίαν τους, με ζαϊρέδες και πολεμοφόδια αρκετά, να πέσουν εις τους πολιορκητάς. Εκινήθηκαν και από τα δυο μέρη, κ’ εμείς από τις πλάτες τους, καθώς και οι άλλοι. Άμα πλησιάσαν ‘ς τα Πέντε Πηγάδια, τους γίνει ένας σκοτωμός των Τούρκων και πήραμε ως διακόσους ζωντανούς και λάφυρα και έντεκα μπαϊράκια και όλους τους ζαϊρέδες και πολεμοφόδια. Και διαλυθήκανε οι Τούρκοι κακώς κακού.»

Στο ίδιο σημείο έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και αργότερα, πρώτα το 1897 όταν οι Τουρκικές δυνάμεις σταμάτησαν την προέλαση του Ελληνικού Στρατού αλλά και τον Οκτώβριο του 1912 όταν μετά από σκληρές μάχες η περιοχή πέρασε στα χέρια των Ελλήνων. Στο βιβλίο του Σπύρου Μελά «Οι Πόλεμοι 1912-1913» υπάρχει μια μικρή αναφορά: «…Στο μεταξύ συνεχίζονταν οι μάχες στην περιοχή τον Ανωγείων και προς τα Πέντε Πηγάδια. Επί μια περίπου βδομάδα -από τις εικοσιδυό ως τις εικοσιοχτώ του Οκτώβρη- δεν έπαψαν νύχτα και μέρα οι σκληροί αγώνες γύρω από το φρούριο και τα υψώματα των Πέντε Πηγαδιών. Οι Τούρκοι, μ’ όλες τις λυσσασμένες αντεπιθέσεις τους, δε μπόρεσαν να κρατηθούν. Και το φρούριο και τα υψώματα πέσανε τελικά στα χέρια του στρατού μας…».

Το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια διατηρείται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση και η πρόσβαση στο εντυπωσιακό αυτό οχυρωματικό κτίσμα είναι ελεύθερη.

……

Δείτε ένα ωραίο βίντεο του Μενέλαου Συκοβέλη που ανέβηκε στο Youtube και αφορά το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια:

 

……..

 

Advertisement