Η βρύση της Χρύσως

Η «βρύση της Χρύσως» είναι μια φυσική πηγή που το νερό αναβλύζει μέσα από το σκίσιμο ενός βράχου. Βρίσκεται πίσω από τη περιοχή «Ακάρπινου» έξω από το χωριό Βρυσοχώρι Ζαγορίου και το όνομα, της δόθηκε προς ανάμνηση ενός γεγονότος που συνέβη στη περιοχή αυτή.

vrisi_xrysos

Πρόκειται για την ανταλλαγή μιας νεαρής Βρυσοχωρίτισας, της Χρύσως (δυστυχώς δε σώζεται το επώνυμο της) με λύτρα που αξίωσαν και πήραν από την οικογένεια της ληστές που τις προηγούμενες μέρες είχαν απαγάγει την κοπέλα. Αυτή την εκδοχή της ιστορίας την διαβάσαμε και στο βιβλίο του Βρυσοχωρίτη Νίκου Δημητράκη – Δημητρακόπουλο «οι Άλπεις της Πίνδου» όπου όπως γράφει ο συγγραφέας «… οι κλέφτες δεν πείραξαν την όμορφη Χρύσω γιατί σύμφωνα με το έθιμο των κλεφτών όποιος πειράξει κοπέλα, γυναίκα, δεν γλυτώνει από το βόλι, τη σφαίρα».

Όμως αυτή δεν είναι η μόνη  εκδοχή της ιστορίας που μάθαμε. Όπως μας μετέφεραν κάποιοι κάτοικοι του χωριού λέγεται και μια διαφορετική, με δυσάρεστη όμως εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή το σημείο ονομάστηκε έτσι γιατί εκεί βρέθηκε το άψυχο σώμα της νεαρής βλαχοπούλας, όταν οι συνομιλίες των ληστών με την πλούσια οικογένεια της κοπέλας δεν είχαν αίσια κατάληξη. Όμως όπως μας είπαν και οι ίδιοι μάλλον η πρώτη εξέλιξη της ιστορίας πρέπει να θεωρείται και η πιο πιθανή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement