Το μνημείο του Άρη στο φαράγγι του Φάγγου

Στα μέσα του Ιουνίου του 1945 ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης μαζί με περίπου 20 αντάρτες του κατέφυγε στο φαράγγι του Φάγγου, καταδιωκόμενος από τη παρακρατική και εγκληματική συμμορία του Βόιδαρου. Εκεί μέσα στη χαράδρα του Φάγγου ο Άρης ταλαιπωρημένος, κυνηγημένος και προδομένος από τους κομματικούς του συντρόφους έδωσε τη τελευταία του μάχη πριν αποφασίσει ο ίδιος να βάλει ένα τέλος στη ζωή του.

mnimeio_ari

Ήταν κατά την επικρατούσα εκδοχή το απόγευμα της 15ης Ιουνίου που ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας το πιστόλι του, ενώ αμέσως μετά τον ακολούθησε και ο Μαυροσκούφης συναγωνιστής του «Τζαβέλας» (πραγματικό όνομα Γιάννης Αγγελέτος).

Τα τελευταία χρόνια μέσα στο φαράγγι του Φάγγου, στο σημείο αυτό που οι δυο αντάρτες αυτοκτόνησαν, τοποθετήθηκε από αριστερές οργανώσεις μια εντοιχισμένη πλάκα καθώς και μια προσωπογραφία του θρυλικού καπετάνιου. Επίσης στη πλατεία του γειτονικού χωριού Μεσούντα, κάθε Ιούνη τελείτε το πολιτικό μνημόσυνο του Άρη και των ανταρτών του, που διοργανώνεται από παλιούς συναγωνιστές τους αλλά και πολλούς άλλους που τιμούν τον αγώνα του Επαναστάτη Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του.

Advertisement