Αγία Τριάδα Παλιοχωρίου

Χωμένο μέσα στο πλούσιο δάσος του βουνού Φλάμπουρου, στη κοιλάδα του Ρασιανίτη στη καρδιά του Βλαχοζάγορου, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος του Παλιοχωρίου Λαΐστης, ενός παλιού αλλά ερειπωμένου σήμερα Ζαγορίσιου οικισμού, που βρισκόταν κοντά στο χωριό Λάιστα.

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων των γειτονικών χωριών αυτό έγινε πριν το τελείωμα του 18ου αιώνα. Η περίοδος ακμής της Μονής λέγεται ότι ήταν ένα αιώνα αργότερα στα τέλη του 19ου, όταν εισήλθε στο μοναστήρι κάποιος καλόγερος με το όνομα Δαμιανός.
Σε όσα διαβάζουμε στο βιβλίο του Γιώργου Μέρτζιου «Λάιστα Ζαγορίου» ο Δαμιανός, που το πραγματικό του επώνυμο ήταν Κοκώνης και κατάγονταν από το Παλιοσέλι Κονίτσης ήταν ένας δραστήριος και αφοσιωμένος μοναχός. Επί των ημερών του στο μοναστήρι φτιάχτηκαν κελιά, αποθήκες, Ηγουμενείο και διάφορα άλλα κτήρια, ενώ κατάφερε να πλουτίσει το μοναστήρι με αγρούς και κτήματα. Την ίδια εποχή, το 1884 Χιονιαδίτες αγιογράφοι ανέλαβαν να ιστορίσουν τον ναό όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιγραφή που βρίσκεται εντός της εκκλησίας.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα το μοναστήρι ακολούθησε την τύχη όλης της γύρω περιοχής. Αυτής που ως τότε ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη στο Ζαγόρι. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν πλέον τα χωριά τους τα οποία σιγά σιγά συρρικνώνονται και ένα από αυτά (το Παλιοχώρι) λίγο πριν φτάσουμε στο μέσο του αιώνα ερημώνει τελείως.
Την ίδια τύχη έχει και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος που εγκαταλείπεται. Σήμερα όλοι οι βοηθητικοί χώροι , τα κελιά των μοναχών και τα δωμάτια φιλοξενίας έχουν εξαφανιστεί τελείως από τον χώρο. Μόνο ο ναός στέκεται σε καλή κατάσταση και κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της Αγίας Τριάδος ανοίγει την πόρτα του για να δεχτεί τον ιερά από την Λάιστα αλλά και τους λίγους πιστούς από τα γύρω χωριά που αψηφούν τον συνήθως πολύ κακό χωματόδρομο και πηγαίνουν στη Μονή για την δοξαστική λειτουργία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement