Τα ερείπια ενός παλιού Ζαγορίσιου νερόμυλου

Στο σημείο όπου τα δυο μονοπάτια που ξεκινούν από το Καπέσοβο και το Κουκούλι ενώνονται σε μια κοινή πορεία προς το χωριό Κήπους, βρίσκονται τα χαλάσματα του παλιού νερόμυλου του Κοντοδήμου.

Ο μύλος αυτός κατασκευάστηκε κάπου στα μέσα του 18ου αιώνα και για τα επόμενα σχεδόν 200 χρόνια εξυπηρέτησε πολλούς από τους κατοίκους των χωριών του κεντρικού Ζαγορίου. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο Τόλης Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο, που εκείνη την εποχή κατασκεύασε και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα και φέρει το όνομα του.
Στον μύλο το νερό ερχότανε από ένα σημείο που βρισκόταν 400-500 μέτρα πιο μακριά από αυτόν. Στον χώρο αυτόν όπου κατασκευάστηκε η «δέση» το νερό της ρεματιάς στέρευε αργότερα σε σχέση με ότι συνέβαινε στα γειτονικά ρέματα στα οποία υπήρχαν και άλλοι μύλοι. Γι’ αυτό και η περίοδος λειτουργίας του συγκεκριμένου μύλου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν των γειτονικών του. Για τις ανάγκες των πελατών του διέθετε ένα ζευγάρι μυλόπετρες (ένα «μάτι») καθώς και μαντάνια και νεροτριβή για το μαντάνισμα και το πλύσιμο των ρούχων.

Η οικογένεια Κοντοδήμου τον δούλεψε για σχεδόν ένα αιώνα και στη συνέχεια η κυριότητα του μύλου άλλαξε χέρια. Από τους απογόνους του Κοντοδήμου πουλήθηκε στον Αλέξ. Βόγα από το γειτονικό χωριό Καπέσοβο. Ο Καπεσοβίτης μυλωνάς εργάστηκε στον νερόμυλο αυτόν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια και αυτός με την σειρά του τον παραχώρησε στον Ιωάννη Λαζαρίδη από το Κουκούλι .Η μεταβίβαση αυτή πρέπει να συνέβη κάπου προς τα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου. Από τότε ο μύλος πήρε το όνομα του νέου του ιδιοκτήτη και συνέχισε να λειτουργεί ως το 1950 περίπου.
Κάπου εκείνη την εποχή, περίπου στα μισά του 20ου αιώνα και μετά από σχεδόν δυο αιώνες λειτουργίας ο νερόμυλος έπαψε να δουλεύει και σταδιακά αφέθηκε στη τύχη του. Για κάποια χρόνια χρησίμευσε ως στάβλος, πριν εγκαταλειφτεί οριστικά και αρχίσει να καταρέει. Σήμερα στο σημείο που άλλοτε στεκόταν ο παλιός αυτός νερόμυλος έχουν απομείνει μόνο κάποια χαλάσματα του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement