«Η πορδή της αλεπούς»

«Η πορδή της αλεπούς» ή Λυκόπερδο (Lycoperdon) όπως είναι η επιστημονική του ονομασία είναι ένα είδος μανιταριού που συνήθως από τα μέσα της Άνοιξη ως και τον Οκτώβριο καρποφορεί σε ξερούς βοσκότοπους και δάση. Έχει σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές και ανήκει στα μανιτάρια που θεωρούνται καταναλώσιμα.


Αυτό βέβαια όσο ο θρόμβος του (το εσωτερικό γόνιμο τμήμα του) παραμένει λευκός και συμπαγής. Γιατί με το πέρασμα του χρόνου ωριμάζει και μετατρέπεται σε μια πρασινοκίτρινη σκόνη. Αυτή λένε όταν απελευθερωθεί από το άνοιγμα που δημιουργείται στη κορυφή του μανιταριού αφήνει μια ιδιαίτερα άσχημη μυρωδιά και μάλλον εκεί οφείλεται η λαϊκή ονομασία του μανιταριού αυτού.
Αυτή τη σκόνη τα παλιότερα χρόνια σε πολλά χωριά της Ηπείρου την μάζευαν και κάτοικοι τους την χρησιμοποιούσαν για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων.
Όμως η χρήση της δεν περιοριζόταν μόνο στους ανθρώπους αλλά για θεραπευτικούς επίσης σκοπούς την χρησιμοποιούσαν και στα ζώα. Με αυτή προσπαθούσαν να θεραπευόσουν όσα ζωντανά υπόφεραν από ψωρίαση.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

Advertisement