Στη περιοχή της Μπαλντούμας, κοντά στον επαρχιακό δρόμο Ιωαννίνων – Μετσόβου, υπάρχουν τα ερείπια ενός παλιού πέτρινου γεφυριού που γεφυρώνει τον Άραχθο και το μήκος του υπολογίζεται ότι κάποτε έφτανε περίπου τα 80 μέτρα.
Το γεφύρι αυτό που είναι γνωστό ως «γεφύρι της Κυράς» πήρε την ονομασία του από τη Πασίνα των Ιωαννίνων, τη σύζυγο του Χατζή Αχμέτ Πασά (Βαλή των Ιωαννίνων τη περίοδο 1720-36) και μητέρα του επίσης Πασά Μεχμέτ του Β΄ (του επονομαζόμενου και «Καλού Πασά», βαλή των Ιωαννίνων μεταξύ 1762-1775).
Η Κυρά, που δυστυχώς στις μέρες μας δε διασώζεται το όνομα της, στη περιοχή του γεφυριού διατηρούσε ένα χάνι που κάλυπτε τις ανάγκες των ταξιδιωτών που περνούσαν από εκεί, κινούμενοι κυρίως από και προς τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Φαίνεται ότι κάπου προς τα μέσα του 18ου αιώνα κρίθηκε αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο γεφύρι στη περιοχή και τα χρήματα που χρειαζόταν τα έδωσε η άλλοτε Πασίνα των Ιωαννίνων.
Έτσι το 1762 δόθηκε προς χρήση το πέτρινο αυτό γεφύρι του Αράχθου που ονομάστηκε «γεφύρι της Κυράς» και που σήμερα μόνο λίγα ερείπια του διασώζονται.
Για το πότε όμως και πως καταστράφηκε το γεφύρι, δεν γνωρίζουμε. Ξέρουμε μόνο ότι το 1880 ο Ιφικράτης Κοκίδης στο οδοιπορικό στην Ήπειρο, γράφει ότι όταν πέρασε και αυτός από τη περιοχή αυτή είδε τα ερείπια του γεφυριού της Κυράς.
Κατασκευαστικά η γεφύρωση αυτή παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, το πλάτος της σύμφωνα με την εργασία των Βασίλη Παπαγεωργίου και Αργύρη Πετρονώτη («Ο Πυρσογιαννίτης Πρωτομάστορας Ζιώγας Φρόντζος και τα έργα του») φαίνεται ότι ήταν μεγαλύτερο το 3,5 μέτρων.
Στη γέφυρα της Κυράς παρατηρείται η εξαιρετικά σπάνια, τόσο για τα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο γι’ αυτά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ύπαρξη ενός τεταρτοκύκλιου ανακουφιστικού τόξου.
Δίπλα από το μοναδικό αυτό τεταρτοκύκλιο ανακουφιστικό τόξο διακρίνεται και ένα άλλο οξυκόρυφο, ισλαμικής τεχνοτροπίας τόξο.
Επίσης σχεδόν κολλητά με τα ερείπια της γέφυρας της Κυράς, στέκεται ακόμη το ακρόβαθρο ενός δευτέρου γεφυριού, μιας κατασκευής που φτιάχτηκε λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και η οποία γρήγορα έπεσε.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.