Το Βάλσαμο

Το Βάλσαμο ή και Βαλσμόχορτο όπως αλλιώς συνηθίζεται να λέγεται είναι ένα βότανο γνωστό κυρίως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ανήκει στην οικογένεια Hypericineae και το επιστημονικό του όνομα είναι Hypericum Perforatum.
Φύεται σε αφθονία σε πάρα πολλά μέρη της Ηπείρου και το ύψος του φτάνει ως τα 50 εκατ. ενώ τα λουλούδια του έχουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

Το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Η παλιά του ονομασία ως «Σπαθόχορτο» λέγεται ότι οφείλεται στο ότι το χρησιμοποιούσαν για να επουλώνονται τα τραύματα που γίνονταν από τα ξίφη.
Αργότερα, οι θαυματουργικές ιδιότητες του φυτού αυτού αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερα από τους Βικογιατρούς, για τους οποίους ήταν ίσως το πλέον χρησιμοποιούμενο βοτάνι.
Το μάζευαν από τη περιοχή της χαράδρας του Βίκου όπου βρισκόταν και βρίσκεται σε αφθονία και με αυτό επούλωναν κυρίως τις πληγές, ενώ το χρησιμοποιούσαν και σαν αντίδοτο στο δηλητήριο των φιδιών.

Η χρήση του χόρτου γινόταν εξωτερικά, αφού δεν τρώγεται (ούτε από τα ζώα) εξαιτίας της πολύ πικρής γεύσης του. Από το βάλσαμο παρασκευάζεται και ένα είδος λαδιού, το λεγόμενο «βαλσαμόλαδο», που και αυτό είναι για εξωτερική χρήση.
Για τη παραγωγή του χρησιμοποιείται ένα μισογεμάτο με λάδι μπουκάλι που μέσα του ρίχνονται τα άνθη του βοτάνου. Το μπουκάλι στη συνέχεια τοποθετείται σε προσήλιο μέρος το οποίο και ανά διαστήματα πρέπει ν’ ανακινούμε. Γρήγορα το λάδι αποκτά μια βαθιά κοκκινωπή απόχρωση ενώ εντός του τα φύλλα σταδιακά σέπονται.
Ύστερα από ένα διάστημα 40 περίπου ημερών το βαλσαμόλαδο είναι έτοιμο. Το υγρό στραγγίζεται, αφαιρούνται τα υπολείμματα των ανθών και κρατείται μόνο το λάδι.
Μερικές σταγόνες από αυτό σε σημεία πληγών και καψιμάτων, όχι μόνο καταπραΰνει από τους πόνους τους πάσχοντες αλλά βοηθάει στη γρήγορη επούλωση και θεραπεία των τραυμάτων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Βαλσαμόλαδου έχουν χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία τραυμάτων και πληγών στα ζώα.

Εκτός όμως από το βαλσαμόλαδο, από το φυτό παράγεται και ένα ποτό που ως βάση του όμως έχει το τσίπουρο. Γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και το βαλσαμόλαδο, αλλά αντί για λάδι, τα λουλούδια του φυτού τοποθετούνται και αφήνονται σε μια μπουκάλα με τσίπουρο.
Σε αντίθεση με το βαλσαμόλαδο το ποτό αυτό που παράγεται πίνεται και δίνεται συνήθως για τη καταπολέμηση του κοιλόπονου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement