Βασίλειος Έξαρχος

Στη πλατεία του χωριού Πουρνιά Κονίτσης υπάρχει η προτομή ενός Ηπειρώτη ευεργέτη που εκτός όλων των άλλων στον ίδιο οφείλεται και η ονομασία μιας ολόκληρης περιοχής των Αθηνών.
Πρόκειται για τη προτομή του Βασιλείου Έξαρχου ο οποίος καταγόταν από το όμορφο αυτό Κονιτσοχώρι που βρίσκεται κτισμένο στις πλαγιές του Σμόλικα.

Ο Βασίλειος Έξαρχος έζησε και δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα ακολουθώντας πολύ επιτυχημένα το επάγγελμα του εμπόρου, χάρη στο οποίο απέκτησε μεγάλη περιουσία.
Μάλιστα στη πόλη των Αθηνών, κάπου προς το τέλος του 19ου αιώνα, δημιούργησε ένα μεγάλο εμπορικό κατάστημα που φαίνεται ότι την εποχή του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Τέτοια ώστε, η περιοχή στην οποία κατασκευάστηκε το κτίριο μετονομάστηκε.
Πρόκειται για τα σημερινά Εξάρχεια που ως τότε λεγόταν «Πιθαράδικα», λόγω του ότι εκεί υπήρχαν συγκεντρωμένα εργαστήρια που κατασκεύαζαν πιθάρια.
Για την ιστορία το μαγαζί του Έξαρχου λέγεται ότι βρισκόταν στη γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.

Eksarxeia

Φωτογραφία της περιοχής των Εξαρχείων όπως αυτά ήταν τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Μετά τον θάνατο του ο Βασίλειος Έξαρχος άφησε ένα μεγάλο ποσό ως κληροδότημα στο χωριό του και οι συχωριανοί του τιμώντας τη μνήμη του έδωσαν στο τοπικό πολιτιστικό σύλλογο το όνομα του και τοποθέτησαν την ορειχάλκινη προτομή του στη πλατεία του χωριού τους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement