Πάδες – Δρακόλιμνη – Νταλιόπολη

Μια σύντομη ορειβατική διαδρομή στον Σμόλικα που ως στόχο της έχει την ανάβαση στη κορυφή «Νταλιόπολη» (υψόμετρο 2217 μέτρα), που είναι μια από τις 14 κορυφές του βουνού που ορθώνονται πάνω από τα 2000 μέτρα!!

Η πρόσβαση στη κορυφή αυτή γίνεται από τη πλευρά της «Δρακόλιμνης» (2200 μ.) και εμείς πήγαμε εκεί ακολουθώντας τη διαδρομή πού ξεκινάει από το χωριό Πάδες.
Αρχικά μπήκαμε στον χωματόδρομο που ανεβαίνει από το χωριό προς τη κορυφή του βουνού και τον ακολουθήσαμε ως το τέρμα του. Στο σημείο αυτό (υψόμετρο 1920 μ.) υπάρχουν κάποιες στάνες και εκεί συναντήσαμε και ακολουθήσαμε το ευδιάκριτο και καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τη «Δρακόλιμνη» του Σμόλικα.
Μετά από σύντομη πορεία περίπου 1 χιλιομέτρου φτάσαμε στον αυχένα της «Μουγκουρίδας» που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2000 μέτρων. Εδώ η διαδρομή μας συναντήθηκε με το αντίστοιχο μονοπάτι που ξεκινάει από το καταφύγιο Παλιοσελίου και έχει τον ίδιο προορισμό.
Από δω και πέρα τα δυο μονοπάτια ενώνονται και ανηφορίζουν αρχικά λίγο απότομα προς τη «Δρακόλιμνη», που απέχει πλέον λιγότερο από 1 1/5 χιλιόμετρο.

Φτάνοντας στη «Δρακόλιμνη» δεν ακολουθήσαμε το μονοπάτι που κινείται δεξιά από τη λίμνη και ανηφορίζει προς τη κορυφή του Σμόλικα, αλλά κινηθήκαμε προς την απέναντι πλευρά.
Ανεβήκαμε το ύψωμα που βρίσκεται αριστερά της λίμνης και φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του είδαμε απέναντι μας τη «Νταλιόπολη».

H απόσταση που μας χωρίζει πλέον είναι μικρότερη των 3 χιλιομέτρων και η διαδρομή μας από εδώ και πέρα δε γίνεται πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο και ευδιάκριτο πέρασμα αλλά κινούμαστε απλώς κατά μήκος της κορυφογραμμής. Το έδαφος είναι μαλακό και ευκολοπερπάτητο αφού άλλωστε ο Σμόλικας, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα από τα πιο βατά βουνά της Ελλάδος.
Έτσι μετά από μια εύκολη πορεία περίπου 1 ώρας, φτάσαμε από τη Δρακόλιμνη στον στόχο μας, τη κορυφή της «Νταλιόπολις».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η διαδρομή έγινε τον Αύγουστο του 2013

Advertisement