Το γεφύρι του Καραγιάννη

Το πέτρινο «γεφύρι του Καραγιάννη» βρίσκεται στο χωριό Πηγή (πρώην Πεκλάρι) Κονίτσης και όπως γράφει η εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στην είσοδο του, κατασκευάστηκε το καλοκαίρι του 1903 από τον Φώτη Βράνηστα.
Το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον ευεργέτη Γιώργο Δ. Καραγιάννη (από τη χωριό Πηγή) που έδωσε τα χρήματα για τη κατασκευή του.


Αξίζει να τονιστεί ότι ο Γ. Καραγιάννης, που επαγγελματικά δραστηριοποιούνταν στη Ρουμανία και με την είσοδο του 20ου αιώνα επέστρεψε στη γενέθλια γη, την εποχή εκείνη έκανε δωρεά για τη κατασκευή και του γεφυριού της Ντοπολίτσας, ενώ διέθεσε χρήματα για τη συντήρηση του γεφυριού της Ζέρμας στον Σαραντάπορο.

Πληροφορίες για τον κατασκευαστή του γεφυριού βρήκαμε και στην εργασία του Αργύρη Πετρονώτη για τα πέτρινα γεφύρια. Εκεί διαβάζουμε ότι ο Φώτης Βράνηστας, στο πραγματικό του όνομα λέγονταν Φώτης Λώλος και κατάγονταν από το χωριό Βράνηστα (σημερινή Τράπεζα Κονίτσης).
Αυτός σύμφωνα με όσα γράφει ο Αργύρης Πετρονώτης ήταν ο «πελεκάνος» του γεφυριού και είχε ως πρωτομάστορα τον Πυρσογιαννίτη Μήτρο Γκόρτσο.

Το πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα γεφυρώνει το ρέμα Ντοπολίτσα που πηγάζει από τον Σμόλικα και καταλήγει στον Αώο.
Είναι μονότοξο και έχει άνοιγμα τόξου περίπου 12.5 μέτρα, το ύψος του φτάνει τα 10, ενώ το άνοιγμα του καταστρώματος του αγγίζει τα 2,5 μέτρα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement