Το γεφύρι της Μαυρόπετρας

Το γεφύρι της «Μαυρόπετρας» ή της «Μαύρης Πέτρας» βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στο χωριό Πουρνιά Κονίτσης (πρώην Σταρίτσιανη). Σύμφωνα με όσα γράφει η Νίτσα Συνίκη- Παπακώστα στο βιβλίο της για τα «Πέτρινα γεφύρια», το γεφύρι αυτό παλιότερα ήταν δίτοξο, με δυο άνισα μεταξύ τους τόξα αλλά που με τη διάνοιξη του αμαξόδρομου, το ένα του τόξο καταστράφηκε!!

Σήμερα διασώζεται μόνο το μεγάλο τόξο του γεφυριού που το άνοιγμα του φτάνει τα 20 μέτρα περίπου. Το ύψος του γεφυριού ξεπερνάει τα 14 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματος του τα 3 μέτρα. Στις δυο πλευρές του έχουν κατασκευαστεί προστατευτικά στηθαία. Παλιότερα στο σημείο υπήρχε και νερόμυλος που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του χωριού. Κατασκευάστηκε για να γεφυρώσει το ρέμα των Αγίων Αναργύρων που περνά από το σημείο και καταλήγει στον Σαραντάπορο.

Ως χρόνος ανέγερσης συνήθως αναφέρεται το έτος 1835 αλλά ο γιατρός και ιστοριοδίφης Ιωάννης Λαμπρίδης στον 2ο τόμο του για τα «Ηπειρωτικά αγαθοεργήματα» γράφει ότι αυτό κατασκευάστηκε το 1853. Ο ίδιος σημειώνει ότι η κατασκευή του τότε στοίχισε 60.000 γρόσια που από αυτά τα 11.000 διέθεσε η Βασιλική Κυριακούλη.
Το όνομα του το γεφύρι το πήρε από τη «Μαύρη» πέτρα που ορθώνεται στη περιοχή και είναι γνωστή για τη βραχογραφία του Παντοκράτορα που βρίσκεται σε μια εσοχή της.

Πριν από λίγα χρόνια στο γεφύρι έγιναν εργασίες αναστύλωσης και ανάδειξης του και εκτός από το μεγάλο τόξο, διασώθηκε και ένα πλαϊνό ανακουφιστικό τοξοειδή άνοιγμα.

Advertisement