Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετρόχειλου»

Στο Πέραμα Ιωαννίνων, εκτός από το περίφημο σπήλαιο του που είναι σίγουρα ένα από τα πιο επισκέψιμα και πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να δει κάποιος στη περιοχή των Ιωαννίνων, λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια περίπου και το «Κέντρο Προβολής Σπηλαίου, Άννα Πετρόχειλου».

Θα το βρείτε σ’ ένα κτήριο στην είσοδο του χωριού και φέρει το όνομα της σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου, που μαζί με τον σύζυγο της Ιωάννη ήταν οι πρώτοι συστηματικοί ερευνητές του σπηλαίου Περάματος.
Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέψεις σχολείων και στην αίθουσα προβολής του κτηρίου μπορείτε να δείτε μια ιδιαίτερα ενημερωτική (για μικρούς και μεγάλους) 20λεπτη ταινία, με θέμα τα σπήλαια.
Εκτός όμως από τη προβολή του έργου, στο «κέντρο» υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα γεωλογικά- παλαιοντολογικά ευρήματα που αξίζει να τα δείτε. Εκθέματα που βρέθηκαν τόσο στο σπήλαιο του Περάματος όσο και σε διάφορες άλλες ανασκαφές που έγιναν εκτός Ηπείρου, αλλά και ορισμένα άλλα που προέρχονται από μακρινές περιοχές (π.χ. δόντια καρχαρία από την Αφρική).
Από τα ευρήματα που εντυπωσιάζουν είναι σίγουρα αυτό του κρανίου και των λίγων οστών της «αρκούδας των σπηλαίων» που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο του Περάματος, κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του.

Η επίσκεψη στο «κέντρο προβολής» μπορεί να γίνει ανεξάρτητα αλλά και σε συνδυασμό με μια παράλληλη επίσκεψη στο σπήλαιο Περάματος.
Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε να μπείτε στο «κέντρο προβολής» χωρίς να πληρώσετε κάποιο επιπλέον αντίτιμο αλλά απλώς με την επίδειξη του εισιτηρίου που κόψατε για να επισκεφτείτε το σπήλαιο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Advertisement