Γεφύρι Κλειδονιαβίστας – Καστράκι

Από το γεφύρι της Κλειδονιαβίστας (υψόμετρο 420 μ.)που γεφυρώνει τον Βοϊδομάτη ποταμό, ξεκινάει μια σύντομη (περίπου ωριαία)πεζοπορική διαδρομή που ως κατάληξη έχει το παλιό χωριό «Καστράκι».
Το μονοπάτι μας που ξεκινάει πάνω από την αριστερή όχθη του ποταμού και λίγα μέτρα πριν φτάσουμε στο γεφύρι ερχόμενοι από τον χωμάτινο αυτοκινητόδρομο, ανηφορίζει προς το εγκαταλειμμένο εδώ και πολλούς αιώνες, παλιό Ζαγοροχώρι.


Αρχικά η διαδρομή μας περνάει μέσα από ένα πυκνό δάσος από πουρνάρια και  βελανιδιές, αλλά με τη συμπλήρωση περίπου ½ ώρας το μονοπάτι μας τελειώνει όταν φτάνουμε στον χωματόδρομο που έρχεται από το χωριό «Άγιος Μηνάς». Στο σημείο αυτό στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε για λίγα μέτρα τον δρόμο αυτόν. Μπροστά μας διακρίνεται, στη πλαγιά του λόφου, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας που είναι σήμερα το μοναδικό σωζόμενο κτίσμα στο Καστράκι, στο άλλοτε σπουδαίο χωριό που αριθμούσε ως και 700 κατοίκους.
Η σύντομη πορεία μας στον χωματόδρομο τελειώνει, όταν συναντάμε δεξιά μας το μονοπάτι που ανηφορίζει προς το παλιό χωριό. Το ακολουθούμε και σε λίγο διακρίνουμε  τα πρώτα ίχνη από τα παλιό Ζαγοροχώρι που στα τέλη του 16ου αιώνα εγκαταλείφτηκε, εξαιτίας μιας αιματηρής βεντέτας που ξέσπασε ανάμεσα στα μέλη των δυο ισχυρότερων οικογενειών του χωριού.
Φτάνοντας στο χώρο του παλιού οικισμού, εκτός από τη σωζόμενη εκκλησία που προαναφέραμε, μόνο ερείπια και αυτά πνιγμένα μεσ’ στη πυκνή βλάστηση συναντάμε. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα πλέον ίχνη σώζονται από το παλιό οικισμό, για τον οποίο υπάρχουν αναφορές ότι υπήρχε μακραίωνη οργανωμένη κατοίκηση, που λέγεται ότι αρχίζει από τους ελληνιστικούς χρόνους (3ος π.Χ. αιώνας).
Παρατηρώντας κανείς τη θέση που πριν από αιώνες επιλέχτηκε να κτιστεί ο οικισμός, καταλαβαίνει τη σημασία της. Ασφαλώς πρόσφερε στους κατοίκους του μεγάλο έλεγχο στη γύρω περιοχής αλλά και ένα ασφαλές οχυρό σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση από επίδοξους εισβολείς. Δυστυχώς όμως για τους κατοίκους του, η καταστροφή του χωριού τους έγινε από τα πάθη και τα μίση των ιδίων και όχι από κάποιον εξωτερικό εχθρό, από τον οποίο ο φυσικός χώρος του οικισμού τους, τους προφύλαγε.
Από το ύψωμα μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς τον κάμπο της Κονίτσης και ιδιαίτερα προς το σημείο όπου ο Βοϊδομάτης συναντά τον Αώο ποταμό. Ορατό είναι και ένα μικρό αλλά όμορφο μέρος της χαράδρας που διανύει ο βοϊδομάτης πριν αυτός βγει στον κάμπο. Επίσης βλέπουμε ένα τμήμα της περιοχή του Ζαγορίου που βρίσκεται γύρω από τα χωριά Αρίστη, Άγιος Μηνάς και Βιτσικό.

 

Η διαδρομή έγινε τον Φεβρουάριο του 2013-02-21

Advertisement