Ανάβαση στην κορυφή «Γκουράσα»

Η κορυφή «Γκουράσα» στο βουνό Περιστέρι ή Λάκμος έχει υψόμετρο 2185 μέτρων, και μοιάζει να είναι η ψηλότερη κορυφή του βουνού όπως αυτό το βλέπουμε από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Η ανάβαση μας αυτή προς την κορυφή, αρχίζει από τον χωματόδρομο που ξεκινάει λίγο πριν το χωριό Βαθύπεδο (4 χλμ πριν φτάσουμε στο χωριό).
Ο χωματόδρομος αυτός, που ανηφορίζει από τα 1250 μέτρα, τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι σε καλή κατάσταση αφού τον χρησιμοποιούν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι που βόσκουν τα ζώα τους.
Η απόσταση από τη διασταύρωση ως τον αρχικό μας στόχο, τη περιοχή της «Κρούκιας» που βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 περίπου μέτρα, είναι 5 χιλιόμετρα.
Φτάνοντας στη «Κρούκια» συναντούμε κάποια από τα μαντριά της περιοχής και στο σημείο αυτό ο δρόμος μας διακλαδώνεται. Εμείς ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο.
Ανηφορίζουμε προς τη λακκιά και ως που να φτάσουμε στο βάθος της ακολουθούμε τον χωματόδρομο.
Η κορυφή μας βρίσκεται μπροστά και λίγο αριστερά μας.
Αφήνουμε τον δρόμο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε την αρκετά απότομη πλαγιά. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει κάποιο μονοπάτι και η πορεία μας προς τη κορυφή της πλαγιάς γίνεται πάνω σε ένα απότομα ανηφορικό και πετρώδες έδαφος.
Φτάνοντας στη κορυφή της πλαγιάς ακολουθούμε τη κορυφογραμμή ως τη κορυφή «Γκουράσα».
Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να φτάσουμε στη κορυφή από τη περιοχή της «Κρούκιας».


Η διαδρομή έγινε τον Νοέμβριο του 2012

Advertisement