Βρυσοχώρι – Ριζά Τσούκα Ρόσια

Τη Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων οργάνωσε εκδρομή στο Βρυσοχώρι Ζαγορίου (υψόμετρο 960 μ.) με σκοπό την ανάβαση στα ριζά της κορυφής «Τσούκα Ρόσια» της Τύμφης. Μιας κορυφής που είναι στόχος όχι μόνο διαφόρων ορειβατών αλλά και αρκετών αναρριχητικών ομάδων αφού πάνω της έχουν ανοικτοί ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχητικά περάσματα.

Η «Τσούκα Ρόσια», που το βλαχόθετο όνομα της σημαίνει «κόκκινη κορυφή», βρίσκεται πάνω από το χωριό Βρυσοχώρι και ο βράχος που ξεκινάει από υψόμετρο περίπου 1870 μέτρων, υψώνεται ως τα 2377 μέτρα.
Η εκδρομή μας έγινε σε μια ηλιόλουστη, στο μεγαλύτερο διάστημα της μέρα. Και αυτό βοήθησε ώστε την ανάβαση προς τα ριζά του βράχου της Τσούκα Ρόσια να την ακολουθήσει αρκετός κόσμος, που μεταφέρθηκε στο όμορφο Ζαγοροχώρι με δυο λεωφορεία και ορισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Έτσι λίγο πριν της 10 η ώρα το πρωί ξεκινήσαμε τη πορεία μας.

Αφετηρία μας η περιοχή της «βρύσης του Τσιόμου» (ή του ομώνυμου βράχου) που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό (υψόμετρο περίπου1080 μέτρων), στο σημείο που αρχίζουν τα κατηφορικά πέταλα του επαρχιακού δρόμου που έρχεται από τα Γιάννινα.
Αρχικά ακολουθήσαμε τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς τις πλαγιές της Τύμφης. Σύντομα συναντήσαμε δυο διακλαδώσεις του (μία  πριν το μικρό ρέμα που περνάει πάνω από το δρόμο και μια αμέσως μετά από αυτό) στις οποίες ακολουθήσαμε και τις δυο φορές τη δεξιά διακλάδωση τους.
Μετά από λίγα λεπτά αφήσαμε το δρόμο και ακολουθήσαμε έναν παλιό δασόδρομο με σκοπό να συναντήσουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και οδηγεί στα ριζά της Τσούκα Ρόσια.
Η διαδρομή την ηλιόλουστη αυτή φθινοπωρινή μέρα ανάμεσα από τα φυλλοβόλα δέντρα της περιοχής ήταν πραγματικά απολαυστική και σίγουρα ήταν μια από τις πιο όμορφες πορείες που έχουμε κάνει.

Ανεβαίνοντας τη πλαγιά περνάμε από τη περιοχή του «Αλάκου», όπου από εκεί πηγάζουν τα νερά που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση του Βρυσοχωρίου.
Μπαίνοντας στο μονοπάτι, η διαδρομή μας αρχίζει σταδιακά να γίνεται όλο και πιο ανηφορική. Θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες για να διανύσουμε τα 5,5 περίπου χιλιόμετρα που χωρίζουν το σημείο όπου ξεκινήσαμε ως τα ριζά του βράχου της Τσούκα Ρόσια.

Πλησιάζοντας προς τον στόχο μας και βγαίνοντας σταδιακά από το όμορφο δάσος της περιοχής, σταθήκαμε έκθαμβοι μπροστά στον επιβλητικό όγκος της «κόκκινης κορυφής».
Πραγματικά εντυπωσιακός όπως το ίδιο ήταν και η θέα της γύρω περιοχής. Αυτής που απλώνεται κάτω από τα πόδια μας προς τη περιοχή του βλαχοζάγορου αλλά και από την άλλη πλευρά, προς τη περιοχή του Σμόλικα και της «λάκας του Αώου».

Η διαδρομή αυτή έγινε τον Νοέμβριο του 2012

Advertisement