Πρόκειται για τη πιο εύκολη διαδρομή που μπορεί να πάρει κάποιος ώστε να φτάσει στη κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδος.
Φτάνοντας κανείς στο χωριό Πάδες Κονίτσης (υψόμετρο 1140 μ.) που βρίσκεται στις πλαγιές του Σμόλικα, στη περιοχή της «λάκκας Αώου» έχει δυο επιλογές για να ανέβει προς τη κορυφή.
Η πρώτη είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό και κατευθύνεται προς τη κορυφή, περνώντας μέσα από ένα από τα πιο όμορφα και πυκνά πευκοδάση που έχουμε συναντήσει ή να πάρει το χωματόδρομο που ξεκινάει από την είσοδο του χωριού και ανηφορίζει προς τον Σμόλικα (βεβαίως υπάρχουν οι σχετικές πινακίδες).
Ο δρόμος αυτός μετά από περίπου 10 χιλιόμετρα σταματάει σε μια στάνη (υψόμετρο περίπου 1920 μέτρα) και είναι βατός για τα ψηλά (κυρίως) αυτοκίνητα.
Από εκεί μπαίνουμε στο μονοπάτι, που αρχικά ανηφορίζει λίγο απότομα αλλά γρήγορα γίνεται αρκετά πιο ομαλό.
Η διαδρομή μας περνάει πλέον ανάμεσα από ρόμπολα, τα πανέμορφα αυτά δέντρα λευκής πεύκης που χρησιμοποιούνται μεταξύ όλων των άλλων και για να φτιαχτούν βαρέλια κρασιού, που χάρη στη ρετσίνι του ξύλου τους θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για τη διατήρηση του.
Τα ξερά ρόμπολα, γερασμένα ή κτυπημένα από κεραυνούς πολλές φορές μετατρέπονται σε φυσικά γλυπτά και προκαλούν τον θαυμασμό μας όταν τα συναντάμε, κάτι που στη πορεία μας έγινε αρκετές φορές.
Η διαδρομή μας σύντομα διασταυρώνεται με αυτή που ξεκινάει από το Παλιοσέλι και το κοινό μας πλέον μονοπάτι ανηφορίζει προς τη Δρακόλιμνη. Σε 20 λεπτά από τη διασταύρωση φτάνουμε στον πρώτο μας στόχο, τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα (υψόμετρο 2200).
Από εκεί ακολουθούμε το μοναδικό μονοπάτι που μας οδηγεί στην κορυφή του Σμόλικα. Υπάρχει επαρκής σήμανση και όλη η διαδρομή είναι ευδιάκριτη. Χρειάζεται περίπου 1 ½ ώρα για να διανυθεί το τελευταίο αυτό τμήμα της πορείας μας και η ευχαρίστηση που νιώθει κανείς πατώντας τη ψηλότερη κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδος, αυξάνεται όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και στον ορίζοντα διακρίνεται ακόμη και ο Όλυμπος!!
Φυσικά και η υπόλοιπη θέα στη γύρω περιοχή είναι μοναδική και θα χρειαστεί πολλή ώρα να κάτσει κάποιος για να την απολαύσει.
Στο σημείο υπάρχουν αλεξικέραυνα καθώς και μια πλάκα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του 19χρονου Ούγγρου ορειβάτη Lucats Gyorgy Tamas, ο οποίος το 1997 σκοτώθηκε από κεραυνό στη περιοχή.
Στη κορυφή του Σμόλικα η πτώση κεραυνών είναι σύνηθες φαινόμενο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη απ’ όλους όσους σκοπεύουν να την επισκεφτούν.
Η διαδρομή έγινε τον Αύγουστο του 2012
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.