Η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου (Μονοδέντρι – Βίκος)

Η διάσχιση της χαράδρας του Βίκου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς προορισμούς των φυσιολατρών που αγαπούν τη πεζοπορία και επισκέπτονται τη περιοχή του Ζαγορίου. Η πλέον γνωστή διαδρομή είναι αυτή που αρχίζει από το χωριό Μονοδέντρι (υψόμετρο 1068 μ.) και ύστερα από πορεία περίπου 6 ωρών καταλήγει στο χωριό Βίκος (1100 μ).

Το μονοπάτι ξεκινάει δίπλα από το θεατράκι του χωριού και αρχικά κατηφορίζει προς την όχθη του «Ξηροπόταμου» (710 μ.).  Φτάνοντας στις όχθες του ποταμού, που τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει νερό, μπαίνουμε στο κύριο τμήμα της πορείας μας αφού πλέον είμαστε μέσα τη χαράδρα του Βίκου. Ακολουθούμε το μονοπάτι που βρίσκεται στην αριστερή του όχθη. Η διαδρομή σε όλο της το μήκος είναι ευδιάκριτη, και με τακτικότατη σήμανση αφού όπως είπαμε το μονοπάτι μας είναι ένα από τα πιο συχνοπερπατημένα στη περιοχή.

Η πορεία μας στο μεγαλύτερο μέρος της είναι κατηφορική, έχοντας όμως και ορισμένα μικρά ανηφορικά διαστήματα. Γίνεται κάτω από τον ίσκιο της πυκνής βλάστησης της περιοχής ενώ λίγο πριν φτάσουμε στη μέση της συναντούμε και τη μοναδική βρύση. Πρόκειται για η βρύση στη θέση «κλίμα» (730 μ.) που το δροσιστικό της νερό φέρνεται από πηγή που βρίσκεται τον γειτονικό «Μέγα Λάκκο».

Συνεχίζοντας τη πορεία μας ανάμεσα από το ιδιαίτερα πλούσιο και σπάνιο φυτικό περιβάλλον της χαράδρας φτάνουμε στο τέλος της, κοντά στις πηγές του Βοϊδομάτη (483 μ).
Το μονοπάτι μας εδώ διακλαδώνεται.
Το ιδιαίτερα ανηφορικό του σκέλος μας οδηγεί προς το τέλος της διαδρομής μας, το χωριό Βίκος, ενώ ένα δεύτερο μας πηγαίνει προς το εκκλησάκι της Παναγιάς του Βίκου που βρίσκεται δίπλα από τις πηγές του Βοϊδομάτη.
Οπότε μια μικρή παράκαμψη για μια επίσκεψη στην Μονή αλλά και για μια βουτιά στα παγωμένα νερά του ποταμού κρίνεται απαραίτητη.

Η διαδρομή έγινε τον Αύγουστο του 2012

Advertisement