Καταφύγιο Μαυροβουνίου – Λίμνες Φλέγκα

Μια ορειβατική διαδρομή 2 ½ περίπου ωρών με αφετηρία το Ορειβατικό καταφύγιο του Μαυροβουνίου και με τελικό προορισμό τις λίμνες Φλέγκα, αφού προηγουμένως περάσουμε και από την ομώνυμη κορυφή.

Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, πάνω από τη τεχνίτη λίμνη του Αώου, στο Μέτσοβο. Από τον περιφερικό δρόμο των λιμνών, και 5 χιλιόμετρα πριν αυτός συναντήσει τον επαρχιακό δρόμο Μετσόβου – Μηλιάς, ξεκινάει χωματόδρομος που μετά από 5.5 περίπου χιλιόμετρα μας οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο.
Ο δασόδρομος συνεχίζει  να ανηφορίζει για λίγο ακόμη, ως τη περιοχή «πάντε λα λάκλου».
Εκεί συναντάμε την ορειβατική διαδρομή P1 την οποία και ακολουθούμε ως τη κορυφή του Φλέγκα (2157 μέτρα υψόμετρο). Από το καταφύγιο ως τη κορυφή ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 1 ½ – 2 ώρες ενώ η σήμανση της διαδρομής είναι αραιή.

Από τη κορυφή μπορούμε πριν αρχίσουμε να κατηφορίσουμε προς τον τελικό μας προορισμό, να θαυμάσουμε την όμορφη θέα της περιοχής, τον εθνικό δρυμό της «βάλια κάλντα» και την τεχνητή λίμνη του Αώου.

Κατεβαίνοντας τη πλαγιά, σε λίγα λεπτά φτάνουμε στις δυο αλπικές λίμνες του Φλέγκα, που το υψόμετρο τους πλησιάζει τα 2000 μέτρα.

Η διαδρομή μας έγινε τον Ιούνιο του 2012

Advertisement