Πάπιγκο – Άνω Κλειδωνιά – Καλύβια Κλειδωνιάς

Ξεκινώντας από το χωριό Μεγάλο Πάπιγκο (υψόμετρο 940 μ) ακολουθούμε τον δρόμο που οδηγεί προς το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται πέντε λεπτά έξω από το χωριό, δυτικά της συνοικίας «Μπούναρη».

Το πρώτο αυτό τμήμα της διαδρομής μας γίνεται σε χωματόδρομο που μετά από ολιγόλεπτη πορεία τερματίζει. Στο σημείο αυτό, στο ύψος του «ρέματος Ζαβογιάννη», ξεκινάει το μονοπάτι που κατευθύνεται προς το χωριό Κλειδωνιά (υψόμετρο 890 μ). Η ελαφρώς ανηφορική πορεία μας κορυφώνεται στα 1040 μέτρα και στη συνέχεια η διαδρομή μας αρχίζει να κατηφορίζει, για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό Κλειδωνιά. Από εκεί ακολουθώντας τον χωματόδρομο οδηγούμαστε σε λίγα λεπτά στην Άνω Κλειδωνιά.

Στη διαδρομή αυτή, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, άγνωστοι κατέστρεψαν τις πινακίδες σήμανσης που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή. Οι ζημιές όμως που έγιναν στο ιδιαιτέρως ομαλό αυτό μονοπάτι φαίνεται ότι γρήγορα αποκαταστήθηκαν. Στις αρχές του Απριλίου που εμείς επισκεφτήκαμε τη περιοχή η σήμανση της πορείας ήταν πολύ συχνή και έτσι η διάσχιση της ήταν ακόμη πιο εύκολη. Ο χρόνος που απαιτείται για να διανυθεί η απόσταση από ο Πάπιγκο ως το χωριό Κλειδωνιά δεν ξεπερνά την 1 – 1 ½ ώρα.

Φεύγοντας από την Κλειδωνιά, ακολουθούμε το ευδιάκριτο μονοπάτι που ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και κατηφορίζει προς τα Καλύβια Κλειδωνιάς και την Ε.Ο Ιωαννίνων – Κονίτσης. Πριν όμως κατηφορίσουμε κάνουμε μια απαραίτητη στάση στο μικρό πλάτωμα που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Από εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τη θέα του κάμπου της Κονίτσης, που απλώνεται μπροστά μας.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, κατηφορίζουμε σ’ ένα μονοπάτι με συνεχή καγκέλια (στροφές) σ’ ένα αρκετά σκληρό έδαφος. Ύστερα από πορεία 1 ως 1 ½ ώρα φτάνουμε στο τέλος της πεζοπορικής μας διαδρομής, στα «καλύβια της Κλειδωνιάς».

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2012

 

Advertisement