Παλαιόπυργος – Γεφύρι Γκρέτσι – Κάτω Μερόπη

Άλλη μια πεζοπορική διαδρομή στο Πωγώνι. Αφετηρία μας το χωριό Παλαίοπυργος στο Άνω Πωγώνι. Ξεκινάμε από το χωριό με αρχικό προορισμό το γεφύρι του Γκρέτσι, ακολουθώντας τον δρόμο που διασχίζει τον οικισμό και κατευθύνεται προς τη ποταμιά. Το τμήμα αυτό της διαδρομής μας είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα και είναι το μοναδικό κομμάτι της που έχει επαρκή σήμανση.

Φτάνοντας στο πανέμορφο γεφύρι του Γκρέτσι, δεν περνάμε στην απέναντι πλευρά του αλλά στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε έναν δασικό δρόμο που κινείται παράλληλα και αντίθετα προς τη ροή του ποταμού. Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια δεν υπάρχει καμία σήμανση στη περιοχή αφού στο Πωγώνι ελάχιστα τμήματα των πεζοπορικών διαδρομών είναι χαρτογραφημένα.

Ακολουθώντας το ποτάμι στη πορείας μας συναντάμε και τον παλιό διατηρητέο νερόμυλο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το γεφύρι. Όταν ο χωματόδρομος στρίβει και περνάει στην απέναντι πλευρά του ποταμού, εμείς τον εγκαταλείπουμε. Ακολουθούμε το μονοπάτι που συνεχίζει παράλληλα προς τη δεξιά πλευρά της όχθης του ποταμού και αντίθετα προς τη ροή των νερών του. Το τελευταίο αυτό τμήμα της διαδρομής είναι και το πιο δύσκολο. Ανηφορίζουμε μέσα από δυσδιάκριτα μονοπάτια (γιδόστρατες) και πολλές φορές χρειάζεται και λίγο ψάξιμο για να τα εντοπίσουμε.

Το τέλος της σύντομης ανηφορικής μας πορείας βρίσκεται στο χωριό Κάτω Μερόπη, εκεί όπου είναι και το τέλος της πεζοπορικής μας διαδρομής.

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη του 2012

Advertisement