Το πολιτικό μνημόσυνο του Άρη

Κάθε χρονιά, στα μέσα του Ιούνη στο χωριό Μεσούντα Άρτης διεξάγεται το πολιτικό μνημόσυνο του Άρη Βελουχιώτη.
Του επαναστάτη πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ και δημιουργού της αντίστασης εναντίων των Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους, την περίοδο 1942-44.

Στη περιοχή του «Φάγγου» της Μεσούντας, στα μέσα του Ιουνίου του 1945, ο Άρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε περικυκλωμένος από τους διώκτες του, προτίμησε να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του παρά να πέσει στα χέρια των αντιπάλων του. Μαζί με τον Άρη, βρέθηκε δίπλα του νεκρός και ο συναγωνιστής του Τζαβέλας, που δεν εγκατέλειψε τον καπετάνιο του, ούτε σ΄ αυτό το τελευταίο ταξίδι.

Κάθε χρονιά, η μνήμη και οι αγώνες του Άρη Βελουχιώτη και των συντρόφων του (που παραμένουν πάντα επίκαιροι), τιμούνται από τον «Πανελλαδικό Σύλλογο Μνήμης Άρη Βελουχιώτη» σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα μέσα του Ιούνη στη Μεσούντα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εκδήλωση του 2008, που διοργανώθηκε στις 16 Ιούνη και στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο συναγωνιστής του Άρη, καπετάν Ερμής (Βασίλης Πριόβολος).

Advertisement