Μονή Βουτσάς – Δόλιανη

Η πεζοπορική μας αυτή διαδρομή βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι και έχει ως αφετηρία το μοναστήρι της Θεοτόκου Βουτσάς που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 720 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γρεβενίτι.


Η ιστορική μονή της Βουτσάς, απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων λιγότερο από 50  χιλιόμετρα και για να πάμε εκεί ακολουθούμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει τα Γιάννινα με τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι κ.α.).
Λίγο μετά ο Γρεβενίτι υπάρχει παράκαμψη και ο ασφαλτόδρομος που ξεκινάει από εκεί μας οδηγεί κατευθείαν στο μοναστήρι.

Όταν φτάσουμε στο χώρο της Μονής, θα συναντήσουμε έναν χωματόδρομο που περνάει δίπλα από αυτή και κατευθύνεται προς τη κοίτη του ποταμού Βάρδα.
Τον ακολουθούμε και αφού πρώτα περάσουμε πάνω από ένα πρόχειρο ξύλινο πέρασμα που γεφυρώνει ένα μικρό ρέμα (που καταλήγει στον Βάρδα), κατευθυνόμαστε προς το πέτρινο γεφύρι της Κούρτιας.

Εκεί περνάμε μέσω του γεφυριού στην απέναντι πλευρά, όπου ακολουθούμε το μονοπάτι που ξεκινάει από εκεί και ανηφορίζει προς το χωριό Δόλιανη.
Η διαδρομή μας, που διασχίζει το πυκνό δάσος της Κουρτιάς, έχει σ’ όλο της το μήκος συχνή σήμανση (κόκκινα σημάδια) και είναι σχετικά εύκολη.
Το μονοπάτι, αν και έχει κάποια χρόνια να καθαριστεί είναι ευδιάκριτο και βατό.

Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι μικρότερη των δυο ωρών και το σημείο τερματισμού της είναι η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δόλιανη (υψόμετρο 950 μέτρα).

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2012

Advertisement