Ο πλάτανος του Αλή Πασά

Στην αριστερή όχθη του Αράχθου, δίπλα από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, βρίσκεται ο «πλάτανος του Αλή Πασά» ή «πλάτανος της Άρτας» όπως επίσης λέγεται.

Εκεί σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο καθόταν ο Αλή Πασάς και απολάμβανε το θέαμα των κρεμασμένων αντιπάλων του. Λέγεται μάλιστα ότι η δημοτικής μας παράδοσης έχει αποθανατίσει το χώρο και ότι ένα παλιό κλέφτικό τραγούδι, σ’ αυτόν τον πλάτανο αναφέρεται όταν λέει:

«Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος, με τις ριζούλες στο νερό, με τη δροσιά στα φύλλα; Μήπως βοριάς σε φύσηξε, μήπως κακό χαλάζι; -Παιδιά μ’, σαν με ρωτήσατε να σας το μολογήσω. Αλή Πασάς επέρασε με δεκαοχτώ χιλιάδες  κι όλοι στον ίσκιο μ’ έκατσαν και κατ’ απ’ τη δροσιά μου  κι όλοι σημάδι μ’ έβαλαν κι όλοι με ντουφεκίσαν  άλλοι βαρούν στους κλώνους μου κι άλλοι βαρούν τα φύλλα  κι ο σκύλος ο Αλή Πασάς βαρεί μες στη καρδιά μου  μαράθηκαν τα φύλλα μου, μαράθηκε η καρδιά μου».

Από το 1976 ο υπεραιωνόβιος πλάτανος του Αλή Πασά στην Άρτα έχει ανακηρυχθεί ως «διατηρητέο φυσικό μνημείο». Για το λόγο αυτόν στο χώρο από τον Δήμο Αρταίων έχουν γίνει έργα για την προστασία του δέντρου αλλά και για τη στήριξη των τεράστιων κλαδιών του.

Advertisement