Πωγωνιανή – Δολό

Το Πωγώνι είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ηπείρου που δυστυχώς σε σχέση με άλλες περιοχές είναι λιγότερο προβεβλημένη. Είναι όμως ένας τόπος γεμάτος ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές απείρου κάλλους που αξίζει να τον επισκεφτείτε.

Φυσικά και για όσους αγαπούν τη πεζοπορία υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και όμορφα μέρη για να επισκεφτούν αν και τα περισσότερα μονοπάτια της περιοχής ουσιαστικά δεν είναι ακόμη χαρτογραφημένα και σε ελάχιστα από αυτά υπάρχει επαρκή σήμανση. Παρόλα αυτά το Πωγώνι προσφέρεται για πεζοπορικές περιπλανήσεις έστω και αν μας ταλαιπωρήσει λίγο παραπάνω.

Η διαδρομή που εμείς σας προτείνουμε περνάει από τη χαράδρα του Κουβαρά και τα χωριά Δολό και Πωγωνιανή. Ξεκινάμε τη πορεία μας από τη κωμόπολη του Πωγωνίου τη Πωγωνιανή. Ο δρόμος μας αρχίζει έξω από το φυλάκιο της συνοριοφυλακής και στα πρώτα του μέτρα είναι ανηφορικός τσιμεντόδρομος, που σύντομα μετατρέπεται σε χωματόδρομο. Ύστερα από μια ολιγόλεπτη ανηφορική πορεία, φτάνουμε στο τέλος του δρόμου στη κορυφή του λόφου. Στην αριστερή πλευρά του ξεκινάει ένα ασαφές μονοπάτι που περνάει από το εικόνισμα του Αγίου Χριστοφόρου. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει κάποια σχετική σήμανση και έτσι χρειάζεται αυξημένη προσοχή για να εντοπίσετε το πέρασμα.

Από το εικόνισμα και μετά το ευδιάκριτο πλέον μονοπάτι αρχίζει και κατηφορίζει. Το ακολουθούμε και σύντομα μας οδηγεί στο γεφύρι του Κουβαρά, στην καρδιά της ομώνυμης χαράδρας. Μπαίνοντας τη κοίτη του ρέματος, μπορούμε να περιπλανηθούμε για λίγο μέσα στη χαράδρα, ανάμεσα από τα τεράστια βράχια της και την πλούσια βλάστηση. Και από τις δυο όμως πλευρές του ρέματος συναντούμε ανυπέρβλητα φυσικά εμπόδια και έτσι η περιπλάνηση μας τελειώνει σύντομα. Επιστρέφουμε στη διαδρομή μας και στο πέτρινο γεφυράκι όπου και περνάμε στην απέναντι πλευρά. Από εδώ αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς τον Δολό. Σύντομα φτάνουμε στο χωριό που ίσως είναι το πιο όμορφο στη περιοχή και μια περιπλάνηση στα σοκάκια του κρίνεται απαραίτητη.

Επιστρέφουμε στη διαδρομή μας και παίρνουμε tο δρόμο της επιστροφής μας προς τη Πωγωνιανή. Δεν παίρνουμε όμως την ίδια πορεία.  Αρχικά ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που φεύγει από το Δολό με κατεύθυνση τη Πωγωνιανή. Πολύ γρήγορα συναντάμε τη πινακίδα που μας δείχνει το μονοπάτι που οδηγεί το γεφύρι της Νονούλως και τον παλιό υδρόμυλο του χωριού στη περιοχή «Ξυλογέφυρο». Κατηφορίζουμε προς τα εκεί μέσω του όμορφου και προσφάτως ανακαινισμένου πετρόκτιστου μονοπατιού και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο σημείο.

Περνώντας πάνω από την πέτρινη γέφυρα πηγαίνουμε στην απέναντι πλευρά και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με σκοπό την επιστροφή στην αφετηρία μας, το χωριό Πωγωνιανή. Εδώ το μονοπάτι μας δεν είναι ανακαινισμένο και ευδιάκριτο όπως αυτό της απέναντι πλευράς, αλλά ιδιαίτερα ασαφή. Ανεβαίνουμε στη κορυφή και όταν φτάσουμε εκεί, στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε πορεία παράλληλη προς τη χαράδρα. Σκοπός μας να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου που συναντήσαμε στην αρχή της πορείας μας. Η διαδρομή μας γίνεται σε πετρώδες έδαφος, με χαμηλή βλάστηση και το μονοπάτι μας παραμένει σταθερά ασαφή. Παρόλα αυτά ο προσανατολισμός είναι εύκολος, η βατότητα της διαδρομής σχετικά καλή και έτσι σύντομα φτάνουμε στο εικόνισμα μας. Από εκεί ακολουθούμε τον χωματόδρομο και ξαναεπιστρέφουμε στην Πωγωνιανή.

Ο χρόνος της πορείας μας δεν ξεπερνά της 2 – 2 ½ ώρες και η βατότητα της διαδρομής μας είναι σχετικά εύκολη. Μικρά προβλήματα θα συναντήσετε μόνο στο ανηφορικό τμήμα από το γεφύρι της Νονούλως προς τη περιοχή της Πωγωνιανής. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι η σήμανση της διαδρομής στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ανεπαρκής, όμως στα κομβικά σημεία που θα φτάσετε είναι πολύ εύκολο να προσανατολιστείτε.

 

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

Advertisement