Η Χαράδρα του Κουβαρά

Η χαράδρα του Κουβαρά βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Δολό και Πωγωνιάνη στο Πωγώνι. Πρόκειται για ένα άνοιγμα τριών περίπου μιλίων που αρχίζει από το γεφύρι της Νονούλως και τελειώνει στους μύλους στα Παράκτωνα, ενώ η δημιουργία του οφείλεται στο ρέμα του Κουβαρά που το διασχίζει. Το ρέμα αυτό είναι παραπόταμος του Δρίνου και πηγάζει από το όρος Νεμέρτσικα.

Μέσα στη χαράδρα του Κουβαρά υπάρχει πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση, που σε συνδυασμό με τα ψηλά βράχια συνθέτουν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Επίσης κατά μήκος της χαράδρας θα συναντήσετε και δυο πέτρινα γεφύρια, αυτό της «Νονούλως» που βρίσκεται στην αρχή, και του «Κουβαρά» που βρίσκεται στη καρδιά της χαράδρας, πάνω στο μονοπάτι που ενώνει το Δολό με τη Πωγωνιάνη. Τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλευόταν και τα νερά του ομώνυμου ρέματος. Γι’ αυτό και είχαν κατασκευάσει στη περιοχή αρκετούς νερόμυλους. Ένας από αυτούς σώζεται ως σήμερα, σχετικά καλά συντηρημένος και θα τον βρείτε δίπλα από το γεφύρι της Νονούλως.

Για να επισκεφτείτε τη χαράδρα του Κουβαρά η πιο σύντομη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τη θέση «Τσουμπάρι» στο χωριό Δολό. Ακολουθείται το μονοπάτι που αρχίζει από το χωριό και οδηγεί στην Πωγωνιανή. Η διαδρομή αυτή περνάει από τον πυρήνα της χαράδρας που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το χωριό.

Στην είσοδο της όμως της χαράδρας θα σας οδηγήσει  ένα άλλο μονοπάτι. Είναι το καλντερίμι που ξεκινάει λίγο πριν το Δολό και μετά από ολιγόλεπτη πορεία φτάνει στο γεφύρι της «Νονούλως» και στην αρχή της χαράδρας.

Advertisement