Η σπηλιά του Νταβέλη

Δίπλα από το γεφύρι του Κόκορου υπάρχει μια σπηλιά που ονομάζεται «σπηλιά του Νταβέλη». Πήρε το όνομα της από τον λήσταρχο Γιώργο Νταβέλη (Δούκα) με καταγωγή από τη Γαλατινή Κοζάνης που έδρασε στη περιοχή του Ζαγορίου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο καπετάν Γιώργος Νταβέλης διατηρούσε στη περιοχή του Ζαγορίου ένοπλη ομάδα που επιδιδόταν σε ληστείες αλλά και σε προσβολές των Τουρκικών αρχών της περιοχής.
Αυτή η σπηλιά που υπάρχει δίπλα στο γεφύρι του Κόκορου, είναι μια από τις πολλές που υπάρχουν στη περιοχή του Ζαγορίου και φέρουν το όνομα του ξακουστού λησταρνάρτη.

Η σπηλιά αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί σύμφωνα με την ιστορική παράδοση της περιοχής ο Νταβέλης μπήκε κάποτε σ΄ αυτή, μαζί με δυο συντρόφους του, για να κρυφτεί από τα Τουρκικά αποσπάσματα.
Για καλή τους όμως τύχη, δίπλα από τη μικρή σπηλιά που βρήκαν ως καταφύγιο, πέρασε πολυάριθμο καταδιωκτικό σώμα των Οθωμανικών αρχών, χωρίς κανείς από τους Τούρκους να τους αντιληφθεί.
Έτσι ο Νταβέλης και η συνοδεία του γλύτωσαν τη σύλληψη και αυτό το γεγονός το θεώρησαν ως θαύμα.
Λέγεται ότι μέσα στη σπηλιά ο λήσταρχος έδωσε εντολή και κτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή που η εκκλησία της βρίσκεται εκεί κοντά και οι λησταντάρτες θεώρησαν ότι αυτή ήταν που τους βοήθησε.
Έτσι σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος η σπηλιά πήρε το όνομα του Γιώργου Νταβέλη.

Advertisement