Η Αγία Παρασκευή Κουκουλίου

Ακολουθώντας το δρόμο για τους Κήπους Ζαγορίου, λίγο μετά τη διασταύρωση για Κήπους και για Καπέσοβο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Είναι κτισμένο πάνω σε ένα ύψωμα και ανάμεσα στο πυκνό δρυόδασος της περιοχής.

Ο ναός ανήκει στη κοινότητα του χωριού Κουκούλι και πρόκειται για ένα μικρό πετρόκτιστο κτίριο διαστάσεων 3 επί 5 μέτρων, με χαμηλούς τοίχους και με πλακόστρωτη σκεπή.
Η εκκλησία θεωρείται μια από τις παλιότερες της περιοχής και είναι άγνωστο το πότε κτίστηκε. Εικάζεται ότι αυτή έχει κτιστεί από μέλη της οικογένειας των Μπαζιμαίων (παλιά Κουκουλιώτικη οικογένεια), γιατί τα παλιότερα χρόνια η οικογένεια αυτή φρόντιζε το ναό και την ημέρα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής δεχόταν στο σπίτι τους επισκέψεις.
Σε παλιότερους χρόνους σε παρακείμενα του ναού κτίσματα ζούσαν και κάποιες καλόγριες.

Η Αγία Παρασκευή, σε περιόδους λιμών χρησιμοποιείτο από τους κατοίκους του χωριού ως «καθαρτήριο».
Από εκεί περνούσαν υποχρεωτικά οι άνθρωποι που ερχόταν και ήθελαν να μπουν στο χωριό και καθόταν στην εκκλησία για 40 ημέρες.
Η είσοδος τους στο Κουκούλι επιτρεπόταν μόνο αν στο διάστημα αυτό δεν παρουσιάζων κάποιο σύμπτωμα της αρρώστιας.
Οι μοναχές που ζούσαν εκεί τους φρόντιζαν και όσους πέθαιναν τους έθαβαν σε χώρους που βρισκότανε κοντά στην εκκλησία.
Το 1934-35 που στη περιοχή ανοιγόταν ο επαρχιακός δρόμος, οι εργασίες έφεραν στο φως αρκετούς τέτοιους τάφους.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στις 17 Μαρτίου του 1944 έπαθε μεγάλες ζημιές από φωτιά που της έβαλαν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τη περίοδο αυτή οι Γερμανοί τοποθετούσαν στρατεύματα στη περιοχή του Ζαγορίου, ώστε να εξασφαλίσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο Ιωαννίνων – Καλαμπάκας για την επικείμενη μεταφορά του Εβραϊκού πληθυσμού των Ιωαννίνων.
Μια ομάδα Γερμανών που περνούσε από εκεί δέχτηκε τα πυρά νεαρών Επονιτών που ήταν κρυμμένοι στα υψώματα της περιοχής.
Οι γερμανοί ανταπέδωσαν τα πυρά και σκόρπισαν την ομάδα των νεαρών και τότε για εκδίκηση πυρπόλησαν τη μικρή εκκλησία που βρισκόταν εκεί κοντά.

Advertisement