Κουκούλι – Βίτσα

Μια ακόμη σύντομη και εύκολη διαδρομή για πεζοπορία στο κεντρικό Ζαγόρι, διάρκειας περίπου 1 ως 1 ½  ώρα, ακολουθώντας τον παλιό δρόμο που ένωνε δυο από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής.
Ξεκινάμε την διαδρομή μας από το μονοπάτι που αρχίζει λίγο έξω από το χωριό Κουκούλι, πάνω στο κεντρικό επαρχιακό δρόμο των Ιωαννίνων με το Καπέσοβο (υπάρχει ειδική σήμανση) και με αρχικό προορισμό το γεφύρι του Μίσιου.

Η σύντομη διαδρομή περνάει από τη σκάλα του Κουκουλίου και σε λιγότερο από 20΄ λεπτά καταλήγει στο γεφύρι.
Περνάμε το γεφύρι που βρίσκεται στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και μόλις φτάσουμε στην απέναντι πλευρά, στρίβουμε αμέσως αριστερά.
Σε όλη τη διαδρομή υπάρχει επαρκής σήμανση που μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζουμε τη πορεία μας και για λίγα μέτρα κινούμαστε παραποτάμια.
Σύντομα συναντάμε τη διασταύρωση των μονοπατιών που πηγαίνουν στη Βίτσα και στο Διλόφο.
Ακολουθούμε το ανηφορικό πετρόκτιστο μονοπάτι που κατευθύνεται προς τη Βίτσα και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε τη «σκάλα της Βίτσας» ή «σκάλα της κυρ Αλέξαινας» όπως αλλιώς ονομάζεται.

Η σκάλα αυτή κατασκευάστηκε το 1868 με χορηγία της Σκαμνελιώτισας ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Στη μέση της διαδρομής μας, λοξοδρομούμε για λίγο και επισκεπτόμαστε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για να θαυμάσουμε από εκεί τη θέα της περιοχής.

Το τελευταίο τμήμα της πορείας μας γίνεται και αυτό πάνω στο ανακαινισμένο και καλά διατηρημένο πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στη Βίτσα.
Ανεβαίνοντας τη πλαγιά μας δύνεται η δυνατότητα να θαυμάσουμε τους ορεινούς όγκους της περιοχής που όποια εποχή και αν τους επισκεφτούμε, πάντοτε μας εντυπωσιάζουν.
Ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας είναι η Βίτσα, ένα όμορφο και καλοσυντηρημένο χωριό του Ζαγορίου και μια βόλτα στα πετρόκτιστα καλντερίμια της θα σας πείσει γι’ αυτό.

 

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Advertisement