Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο

Το «Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής» βρίσκεται στο Κουκούλι Ζαγορίου και στεγάζεται στο σπίτι του παλιού δασκάλου του χωριού Κώστα Λαζαρίδη.

Ο Κώστας Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Κουκούλι το 1904 και υπηρέτησε ως δάσκαλος στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ιστορία της περιοχής και κατέγραψε τα λαογραφικά ήθη και έθιμα.
Εξέδωσε 53 βιβλία και ένα πλήθος από ανάτυπα και άρθρα σε περιοδικά της εποχής.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη χλωρίδα του Ζαγορίου και συγκέντρωσε περισσότερα από 1250 είδη φυτών και βοτάνων.
Τα περισσότερα από αυτά είναι σπάνια είδη που χρησιμοποιούνταν παλιότερα από του «Βικογιατρούς» του Ζαγορίου για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Το 1983 ο Κουκουλιώτης δάσκαλος, εν ζωή, δώρισε τη τεράστια και πολυποίκιλη συλλογή του, μαζί με το σπίτι του, για να γίνει το «Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο». Υπό την αιγίδα της Ριζάρειου εκκλησιαστικής σχολής, το μουσείο κατασκευάστηκε και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Δυστυχώς ο Κώστας Λαζαρίδης δεν πρόλαβε να το δει, γιατί στις 17 Σεπτεμβρίου 1987, ενημερώνοντας τον τότε Νομάρχη Ιωαννίνων Οικονόμου Δημήτρη, στην πλατεία του χωριού του για τα προβλήματα της περιοχής, άφησε τη τελευταία του πνοή.

Στο «πνευματικό κέντρο» ο επισκέπτης μπορεί να δει όλα τα βότανα που συνέλεξε ο σπουδαίος αυτός Ζαγορίσιος δάσκαλος, ταξινομημένα, με τις σχετικές πληροφορίες για το που και το πότε συλλέχτηκαν καθώς και τη λατινική ονομασία τους.
Δίπλα στα βότανα βρίσκεται και ο «βοτανοσυλλέκτης» του Λαζαρίδη, τον οποίο χρησιμοποιούσε για την ασφαλή μεταφορά τους.
Επίσης, στο χώρο του μουσείου μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος όλες τις μελέτες και εργασίες που έκανε ο δάσκαλος σχετικά με την ιστορία και τη λαογραφία του Ζαγορίου καθώς και υλικό από τα χρόνια που υπηρετούσε ως δάσκαλος.
Στους τοίχους του πνευματικού κέντρου υπάρχουν αναρτημένες πολλές παλιές φωτογραφίες, ενώ και το υλικό της πλούσιας βιβλιοθήκη του είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για μια επιτόπου μελέτη.
Εκτός όλων των άλλων προαναφερόμενων, ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να θαυμάσει το όμορφο και καλοδιατηρημένο κτήριο, θαυμάσιο δείγμα της Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής.

Το πνευματικό κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά από το πρωί ως τις 15:30, κάθε μέρα από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές του Γενάρη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2653071775

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement