Συρράκο – Καλαρρύτες

Μια πεζοπορική διαδρομή στα Τζουμέρκα, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ένωνε τα δυο μεγάλα Βλαχοχώρια της περιοχής.
Πρόκειται για μια πορεία περίπου 4,5 χιλιομέτρων και ο χρόνος που απαιτείται για να διανυθεί δεν υπερβαίνει την 1 ½ ώρα.

Αφετηρία μας το χωριό Συρράκο (52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων) που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Λάκμου (Περιστέρι).
Το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό με προορισμό το απέναντι χωριό, τους Καλαρρύτες είναι ευδιάκριτο και αρκετά περπατημένο αφού αποτελεί προορισμό για κάθε πεζοπόρο που επισκέπτεται την περιοχή.
Κατηφορίζοντας την πλαγιά με προορισμό τον ποταμό Χρούσια, εντύπωση προκαλεί το συρματόσχοινο που βρίσκεται τεντωμένο πάνω από τα κεφάλια μας.
Το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Συρράκου σαν τελεφερίκ για να μεταφέρουν στο μύλο που βρίσκεται στη ποταμιά τα υλικά που χρειάζονται για να γίνει η ανακαίνιση του.

Το τέλος της κατηφορικής μας διαδρομής βρίσκεται στον ποταμό Χρούσια, που το όνομα του το οφείλει στον εγγονό του Αχιλλέα και γιο του Νεοπτόλεμου, τον Χρούσιο, γενάρχη των βασιλικών οικογενειών της Ηπείρου.

Στην ποταμιά αυτή υπάρχει και ένας παλιός νερόμυλος. Το μονοπάτι προς αυτόν ξεκινάει από τη δεξιά όχθη του Χρούσια και ανεβαίνει αντίθετα από τη ροή του ποταμού.
Είναι όμως πνιγμένο στη βλάστηση και γι’ αυτό δυσκολεύει όσους επισκέπτες προσπαθήσουν για πρώτη φορά να εντοπίσουν τον υδρόμυλο.

Συνεχίζουμε τη πορεία μας περνώντας στην απέναντι όχθη του Χρούσια από τη σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε με κοινοτικές δαπάνες το 1929, για να αντικαταστήσει το πεσμένο (από το 1928) πέτρινο γεφύρι του Κωλέττη.
Η νέα γέφυρα κατασκευάστηκε από σίδηρο και στηρίχτηκε πάνω σε πέτρινες βάσεις. Το βλάχικο όνομα της είναι «Πούντα ντι Χιαρ’», σιδερένια γέφυρα δηλαδή.

Περνώντας στην απέναντι πλευρά θα περπατήσουμε το πιο όμορφο αλλά και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής μας.
Ένα ανηφορικό τμήμα με συνεχόμενα καγκέλια (στροφές), στενό, απότομο αλλά και αρκετά εντυπωσιακό.

Η μεγάλη ανηφοριά τελειώνει και σταδιακά η πορεία μας ομαλοποιείται, όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς τους Καλαρρύτες.
Διανύοντας το τελευταίο αυτό στάδιο της διαδρομής μας βλέπουμε και θαυμάζουμε στην απέναντι πλαγιά το Συρράκο που θεωρείται, και όχι άδικα ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου.

Σύντομα φτάνουμε στον τελικό προορισμό μας, στους Καλαρρύτες.
Βρίσκονται και αυτοί κτισμένοι στα 1200 μέτρα υψόμετρο και σε ομορφιά και φήμη συναγωνίζονται το γειτονικό τους χωριό, το Συρράκο.

 

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Advertisement