Κορυφή Φλέγκα (Βάλια Κάλντα)

Ορειβατική διαδρομή στη «Βάλια Κάλντα» διάρκειας περίπου τριών ωρών, παρακάμπτοντας σε αρκετά σημεία τα ορειβατικά μονοπάτια της περιοχής με προορισμό την κορυφή της Φλέγκα και πέρασμα από τις ενδιάμεσες άλλες κορυφές.
Αφετηρία μας ένα παλιό μονοπάτι κοντά στη περιοχή «Σαλατούρα Μηλιάς».

Για να πάμε εκεί παίρνουμε τον εθνικό δρόμο Μετσόβο – Τρικάλων και στη διασταύρωση για το χωριό Μηλιά στρίβουμε προς τα εκεί.
Αφού διανύσουμε εφτά περίπου χιλιόμετρα και πριν φτάσουμε στο χωριό βλέπουμε τον χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον προορισμό μας.
Τον ακολουθούμε για άλλα 7,5 περίπου χιλιόμετρα ως τη περιοχή της Σαλατούρα Μηλιάς.
Από εκεί για 500 μέτρα, ακολουθούμε το δρόμο για τη Βάλια Κάλντα και φτάνουμε σε μια δεξιά κλειστή στροφή.
Ακριβώς πάνω στη στροφή, με προορισμό τη κορυφή ξεκινάει ένα παλιό μονοπάτι το οποίο είναι η αρχή της διαδρομής μας (υψόμετρο περίπου 1700 μ.).

Ξεκινάμε την πορεία μας περνώντας ανάμεσα από αραιά Ρόμπολα, θάμνους από πυξάρι, ρυάκια με τρεχούμενο νερό και ύστερα από πεζοπορία 40΄ φτάνουμε στη πρώτη κορυφή.
Λίγο πριν υπάρχει μια πηγή με δροσερό νερό που κάποιος φρόντισε να τη μετατρέψει σε βρυσούλα ώστε οι οδοιπόροι της περιοχής να δροσίζονται πιο εύκολα.
Φτάνοντας στη πρώτη μας κορυφή βλέπουμε ένα μικρό οροπέδιο.
Απέναντι μας άλλη μια μικρή κορυφή και αριστερά μας σε απόσταση περίπου 50 μέτρων καρφωμένη σ΄ ένα δέντρο μια ένδειξη του μονοπατιού Ρ7 που ξεκινάει από το χωριό Μηλιά με κατεύθυνση και αυτό τη κορυφή της Φλέγκας.
Αγνοούμε προς το παρόν τη χάραξη του ορειβατικού μονοπατιού και πηγαίνουμε προς την απέναντι κορυφή.
Ανεβαίνοντας εκεί βλέπουμε από κάτω μας να υπάρχει ένα νέο οροπέδιο που το μονοπάτι Ρ7 συναντά τον χωματόδρομο που ξεκινά από τις λίμνες Αώου και καταλήγει εκεί.

Κοιτώντας δεξιά και βορειοδυτικά βλέπουμε τον τελικό προορισμό μας, τη κορυφή της Φλέγκα.
Δεν κατεβαίνουμε τη πλαγιά  για να συναντήσουμε το μονοπάτι αλλά επιλέγουμε να πλησιάσουμε το στόχο μας περνώντας από τις ενδιάμεσες κορυφές.
Κινούμαστε με βορειοδυτική κατεύθυνση.
Η πορεία μας γίνεται ανάμεσα από Ρόμπολα, πολλά εκ των οποίων είναι κτυπημένα από κεραυνούς.
Τα αιωνόβια αυτά δέντρα ακόμα και νεκρά δημιουργούν απίστευτα φυσικά γλυπτά.

Αλλά και η θέα στη γύρω περιοχή είναι εκπληκτική…
Αγναντέψτε τις απέναντι κορυφές και βάλτε νέους στόχους.

Πλησιάζοντας προς τη κορυφή, στη θέση «Καπετάν Κληδή» βλέπουμε ότι μπορούμε να πάμε προς τα εκεί είτε ακολουθώντας το μονοπάτι Ρ7 είτε κάνοντας το γύρω ακολουθώντας το μονοπάτι που περνάει πρώτα από τις δυο λίμνες της Φλέγκας.
Εμείς ακολουθήσαμε το μονοπάτι Ρ7 και ανεβήκαμε από εκεί στη κορυφή της Φλέγκας.
Το τελευταίο στάδιο της διαδρομής μας είναι και το πιο δύσκολο αλλά η καταπληκτική θέα προς τη τεχνητή λίμνη του Μετσόβου αποζημιώνει κάθε προσπάθεια.

Και φτάνουμε στο τελικό μας προορισμό, τη κορυφή της Φλέγκας (υψόμετρο 2159 μ.).
Από εδώ μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική θέα και θαυμάσουμε τη πανέμορφη περιοχή. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν κατασκευαστεί και πέτρινες κερκίδες στη κορυφή!!!!!
Βόρεια, σε κοντινή απόσταση βλέπουμε τις λίμνες της Φλέγκας.
Πρόκειται για δυο λίμνες με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους περίπου 20 μέτρων, που στα παγωμένα τους νερά ζει ο Αλπικός Τρίτωνας.

Ο δρόμος της επιστροφής μας γίνεται από το μονοπάτι Ρ7 (που σε αρκετά σημεία γίνεται ασαφή) και μας οδηγεί ακριβώς στη διασταύρωση της Σαλατούρα Μηλιάς.

 

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Advertisement