Το γεφύρι της Πλάκας

Το «γεφύρι της Πλάκας» είναι από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια που υπάρχουν και κτίστηκε το 1866 από τον Πραμαντιώτη αρχιμάστορα Κώστα Μπέκα. Έχει άνοιγμα τόξου 40 μέτρα, ύψος περίπου 20 μέτρα ενώ το πλάτος του καταστρώματος του ξεπερνά τα 3 μέτρα.

Βρίσκεται στη τοποθεσία «Πλάκα» της κοινότητας των Ραφταναίων και λέγεται ότι πήρε το όνομα από τις τεράστιες πλάκες που βρίσκονται στο βουνό που είναι θεμελιωμένο το γεφύρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ηπειρώτη ιστοριοδίφη Ιωάννη Λαμπρίδη το γεφύρι αναφέρεται και ως «γεφύρι του Βουρδώ», όνομα που προέρχεται από το γειτονικό χωριό Βουρδώ ή Βορδώ, σημερινό Μονολίθι.
Η γέφυρα της Πλάκας γεφυρώνει τον ποταμό Άραχθο και τα παλιότερα χρόνια ήταν το μοναδικό πέρασμα του Τζουμερκιώτικων χωριών της περιοχής με τα Γιάννινα και την Άρτα.
Στο σημείο αυτό υπήρχε ως το 1860 παλιότερη γέφυρα, η οποία τη χρονιά εκείνη καταστράφηκε.
Το 1861 (1863 σύμφωνα με τον Ι. Λαμπρίδη) επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί ένα νέο γεφύρι και γι΄ αυτόν τον σκοπό ο καταγόμενος από τα Πράμαντα Δημήτρης Αρβανιτογιάννης δαπάνησε 30.000 γρόσια.
Όμως η απόπειρα αυτή δεν είχε ευτυχή κατάληξη, αφού στα εγκαίνια του γεφυριού, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων, το πέτρινο γεφύρι σωριάστηκε κάτω.
Τελικά τη λύση έδωσε λίγα χρόνια αργότερα (1866) ο Κώστας Μπέκας με το μοναδικής ομορφιάς αυτό δημιούργημα του, που κόστισε 180.000 γρόσια και χρειάστηκε μόλις 3 μήνες για να γίνει. Τα χρήματα τα διέθεσαν οι Ιωάννης Ζ Λούλης (από το χωριό Κοτόρτσι, σημερινή Αετοράχη), ο Αναγνώστης Λύτρας και ο Ιωάννης Ρήγκας (από τα Πράμαντα), ο Αναγνώστης Μάρου (από τους Μελισσουργούς) καθώς και πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών.

Από το 1881 ως το 1912 το γεφύρι της Πλάκας ήταν σύνορο του Ελληνικού κράτους και της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην Ελληνική πλευρά του λειτουργούσε το τελωνείο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisement