Το παλιογέφυρο του Βοϊδομάτη

Στο παλιό μονοπάτι που ένωνε τα χωριά Αρίστη και Πάπιγκο, υπήρχε στα παλιότερα χρόνια ένα γεφύρι, το λεγόμενο «παλιογέφυρο». Το αναφέρει ο Γάλλος François Pouqueville, πρόξενος στα Ιωάννινα τη περίοδο του Αλή Πασά και είναι μια από τις ελάχιστες πηγές που έχουμε με περιγραφές σχετικά μ’ αυτό το γεφύρι.

Μας λέει λοιπόν ο Γάλλος διπλωμάτης, που πέρασε απο εκεί προερχόμενος από το χωριό Αρτσίστα (Αρίστη):
«…είχε άνοιγμα πάνω από 40 πόδια (12μ.) και ύψος τριάντα (9μ.) από την επιφάνεια του νερού έως την κορυφή του τόξου. Το παράξενο αυτό κτίσμα που με την ελαφρότητα της κατασκευής του μοιάζει με τις ξύλινες κινέζικες γέφυρες, στην αριστερή όχθη στηρίζεται σ΄ ένα κτιστό υπόβαθρο και, στην άλλη, σ’ έναν σκόπελο βράχων. Η πολυμάθεια των οδηγών μου ήθελε να παρουσιάσει το έργο αυτό σαν τούρκικο, ύστερα όμως από εξέταση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν έργο Ελλήνων της εποχής των Κομνηνών και τούτο γιατί ανακάλυψα μισοσβησμένους σταυρούς στη καμάρα και στις κολόνες του κολοσσιαίου τόξου της. Δεν μπορεί κάποιος χωρίς να είναι τολμηρός να την περάσει έφιππος, εξ αιτίας της κατωφέρεια της…»*.

Στο σημείο που βρίσκονται τα λίγα πλέον ίχνη που απέμειναν από την άλλοτε σπουδαία αυτή κατασκευή, μπορείτε να το επισκεφτείτε αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τη δεξιά πλευρά του ποταμού Βοϊδομάτη, στο πλάτωμα που υπάρχει στη γέφυρα της Αρίστης.
Προχωρήστε αντίθετα από τη ροή του ποταμού και η απόσταση που πρέπει να διανύσετε είναι πολύ μικρή, όχι πάνω από πέντε λεπτά.

* Τις αναφορές του Pouqueville τις πήραμε από το περιοδικό «Περιηγήσεις» της εφημερίδας Ημερήσιας.

Advertisement